Άλλο “συναίνεση” κι άλλο το να ψάχνες συνενόχους

Έγινε η συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ένας-ένας, τα είπαν με τον καταλληλότερο! Τα πάντα όλα! Κόσμια, με ειληκρίνεια -όπως δήλωσε η Αλέκα-, με ουσία -όπως δήλωσε ο Αλέκος. Το μυστικό κρύβεται πίσω από αυτά που είπε ο “Αλέκος”-Γιωργάκης. Λέει, πως κατέθεσε τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό, αλλά επίσης, λέει, η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο.

Ερώτηση ανίδεου περί των πνευματικών παθήσεων, ενίοτε και κρίσεων πονηρίας, ψηλών και καραφλών πολιτικών ανδρών:

Πώς ρε Γιώργο δεν έχουν σχέδιο;;; Αφού εσύ πήγες και τους είπες το δικό σου;;; Τώρα έχουν…

Εκτός! Εκτός ΑΝ δεν είπες τίποτα γιατί ούτε εσύ το έχεις! Εκτός αν εσύ του έλεγες αλλά αυτός ο κακός πρωθυπουργός -που σε νικάει και στην παρτίδα του καταλληλότερου συνέχεια- δε σε άκουγε.

Μη φοβάσαι Γιώργο, πες το! Πες αν ο Κώστας έπαιζε Playstation και δε σε άκουγε, δεν είναι ντροπή!

Αλλά, άν σ’ ακουγε, τότε από σήμερα θα πρέπει να ΕΧΕΙ ΣΚΕΔΙΟ! Το δικό σου ΣΚΕΔΙΟ!

.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ

Η αλήθεια είναι αυτή. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία δε μπορεί κανένας να έχει σχέδιο το οποίο να αφορά την αντιμετώπιση των καρκινωμάτων που καθημερινά εισάγουν νέους όρους στις ήδη άσχημες οικονομικές συνθήκες!

Το χειρότερο είναι ότι όπως η καπιταλιστές πάνε με το βλέποντας και κάνοντας, έτσι και χειρότερα πάνε οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, οι οποίες θεωρητικά έχουν ιδεολογικές διεξόδους από την κρίση. Δυστυχώς ούτε αυτοί έχουν σχέδιο για το πως θα προκληθούν ματασχηματισμοί στις κοινωνίες με προοπτική το κάτι διαφορετικό…

Στα πλαίσια πάντα αυτού του συστήματος παραγωγής και διανομής του κοινωνικού πλούτου, πάντως, τι μπορείς να κανεί κάποιος;; Να προβλέψει ότι αύριο η επόμενη “πυραμίδα” διεθνούς κλίμακας και εύρους συμφερόντων θα καταρρεύσει;; Ότι κολοσσιαίοι οργανισμοί, όπως -ίσως- ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στον κόσμο, η ΑΙG, θα χρειαστούν είτε περισσότερη κρατικοποίηση των ελλειμμάτων, είτε ακόμα και να περιέλθουν υπό τον κρατικό έλεγχο.

Δε γίνονται αυτά τα πράγματα! Εκτός αν, σύντοφε, έχεις βαλθεί να αλλάξεις κάποια πράγματα σε βάθος: να επανακοινωνικοποιήσεις -κατ’ αρχήν- κάποιους βασικούς παραγωγικούς κλάδους, να στηρίξεις την εργασία, να φορολογήσεις τίγκα τον πλουτοκράτορα, να χρηματοδοτήσεις δημόσια έργα, κ.α!

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η παγκόσμια Αγορά του χρηματιστηριακού κεφαλαίου έπαιζε επί 15 χρόνια με τις υποθήκες των στεγαστικών, και με τζογαδόρικες επενδύσεις, χωρίς αυτό να περνά προς τον κόσμο, χωρίς να γνωρίζει κανένας την έκταση του προβλήματος. Εδώ καλά καλά ούτε καν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος  δε γνώριζαν κάποιοι που το παίζουν σωτήρες του έθνους.

Αυτή η Αγορά λοιπόν θα λέει παραμύθια για να ξανα-ματα-ορθοποδήσει! Όλοι μαζί θα λένε παραμύθια, μέσα κι οι πρωθυπουργοι, μέσα και οι παράγοντες της αγοράς, μέσα και τα ΜΜΕ!

Έχει δεί ποτέ κανένας κατάστημα να διαλαλεί ότι ΘΑ βαρέσει διάλυση κάποια στιγμή σο μέλλον; Εκεί που πας στη δουλειά σου ξάφνου βλέπεις ένα κατάστημα που πλέον “άδειασε”, ή έστω κάποια προπαγάνδα ότι κλείνει και ξεπουλά την πραμάτεια του. Αφού όμως είναι ειλλημμένη η απόφαση από τη διεύθυνση να βαρέσει κανόνι!

.

Αντίλογος: “Το ζήτημα είναι Ψυχολογικό, φταίς κι εσύ”

(ντύνομαι αναλυτής του κώλου…)

Όμως ας μη ξεφευγουμε με τη “ρητορεία των αντικαθεστωτικών”! Πρέπει όλοι να χωνέψουμε ότι το ζήτημα  είναι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ. Τα άλλα όλα είναι δευτερεύοντα, φιλαράκο. Αυτά περί golden boys, περί χρηματιστηριακών κομπίνων, περί του να πουλάς και αν αγοράζεις με την “εγγύηση” της πολιτείας και των υπευθύνων ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ, φούσκες, επιχορηγώντας έτσι έναν νέο κύκλο υπερκέρδους από κεφάλαια που εκ προοιμίου είναι γνωστό ότι δεν θα επιστραφύν στους επενδυτές… Φούσκα ήταν κι έσκασε!

Αυτά λοιπόν είνα σαχλαμάρες! Να τα λένε οι αργόσχολοι στα καφενεία και να βγάζουν την ουρά τους απέξω. Ναι, ψυχολογικό, σύντροφε. Δεν ήταν τυχαίο ότι στο δυτικό κόσμο όλοι σιγά σιγά είχαν και τον προσωπικό τους ψυχολόγο, μερικοί το είχαν ρίξει και στα “σκληρά” με ψυχιάτρους κλπ. Θέμα χρόνου ήταν να φλιπάρουν και να μαμήσουν την Αγορά. Και να ξέρεις κάτι σύντροφε, δεν είναι εύκολο να χειριστείς μια κρίση όταν προκαλείτε από 1 δις ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα. Ξαφνικά δεν αγοράζουν. Ξαφνικά δεν υπερκαταναλώνουν. Ξαφνικά βλέπουν τις εταιρίες και το ιδιωτικό Κεφάλαιο ως παράγοντες που στο βωμό της ιδιοτέλειάς και των κερδών τους θυσιάζουν την κοινωνική γαλήνη-ισορροπία και κάθε ανθρώπινη αξία.

Και δε φτάνουν αυτά… απολύονται κιόλας. Χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο ενεργητικά, όπως “λούζονται”, “χέζονται” (συγνώμην, λάθος!), “αμύνονται”, κλπ.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να σε απολύσουν με τόσα ψυχολογικά προβλήματα…

Είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση, σύντροφε. Κι εγώ έχω τα ψυχολογικά μου.

.

Το δρόμο έδειξε το “Περιβάλλον

Το κακό είναι βέβαια ότι σε έναν άνθρωπο με ψυχολογικά είναι δύσκολο να του εξηγήσεις με τη μία και να λυθεί το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας. Χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Θέλει κάποιον έμπιστο συμβουλάτορα, κάποιο δημόσιο μέντορα ο οποίος να δώσει διεξόδους στο μυαλό του πληβείου που έχει αρχίσει να “μπάζει νερά”. Δοξασμένο να είναι εκείνο το μεγάλο μάτι που κοιτάει από ψηλά που μας έχει δώσει τουλάχιστον πολλούς από αυτούς στα τηλεδελτία.

Να θυμίσουμε σε όσους θυμούνται ήδη, ότι το ίδιο χρειάστηκε να γίνει και με το περιβαλλοντικό ζήτημα. “Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου“, ήταν εν γένει το σύνθημα που παρακινούσε τον κόσμο…

… μην πάει το μυαλό σου μακρυά, σύντροφε, …

… για να φυτέψει ένα δέντρο, να μαζέψει ένα ξεθωριασμένο τενεκεδάκι από μία αμμουδιά, και άλλα φυσικά ομορφότερα.

Τι πετύχαμε δηλαδή -έτσι για να καταλαβαίνουμε τι συζητάμε;; Μάζευε ο “ευαισθητοποιημένος” πολίτης αυτά που πέταγε ο “αναίσθητος” πολίτης. Αυτό λέγεται κοινωνικοποίηση του κόστους, της συμφωράς, λέγεται … ας μη πω κάτι άλλο!

Τώρα, σύντροφε, αν στην παραλία εσύ και εγώ μαζευαμε και θα μαζεύουμε τις ξεβρασμένες χρησιμοποιημένες καπότες που ένας καλός “εφοπλιστής” πολίτης (μαζί με τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αναγκών των επιβατών ενός επιβατηγού πλοίου π.χ) άφηνει κοντά στην παραδεισένια παραλία για να κερδίσει περισσότερο,  αν εσύ και εγώ φυτεύαμε και θα φυτεύουμε τα δεντράκια που έκαψε ο “κατασκευαστής” πολίτης ή ο “οικοπεδοφάγος” στο επάγγελμα πολίτης, το καζίνο και άλλοι πολιτισμικοί οργανισμοί… αυτό να με συγχωρέσεις, αλλά είναι διαφορετικό θέμα.

Έτσι πείστηκε κάποιος κόσμος, από αυτούς που πάσχουν απο ψυχολογικά όπως ήδη έχει διαγνωστεί από την εξουσία, να μη μπορούν να κλείσουν μάτι αν δεν ελέγξουν πρώτα όλες τις συσκευές τους ώστε να μην είναι stand by, να κυκλοφορούν στο σπίτι τους με κλειστά φώτα και άλλα πολλά ώστε με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη.

Έτσι και τώρα σύντροφε, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να αγοράσουμε περισσότερο, να δουλεψουμε, να ανεχτούμε. Σύντροφε μη το περνάς στα ψιλά, πρέπει ει δυνατόν να μαζέψουμε τις “ξεβρασμένες καπότες” του συστήματος. Εεεεε, του συστήματος είπα;; Λάθος, κάποιων “ανεγκέφαλων τυχοδιωκτών” πολιτών και κάποιων “ακοινώνητων” ιδιωτικών εταιριών. Αν το κάνουμε το σύστημα θα ορθοποδήσει.

.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας

το οποίο αφορά τη συναίνεση που ζήτησε ο καταλληλότερος από τους λοιπούς στην ιεραρχία “καταλληλετερότητας”. Συγκεκριμένα διαβάζουμε στo tvxs.gr

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την αποδοχή των εξής θέσεων:

1. Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

2. Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

3. Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο, επ’ αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

4. Το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

5. Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

6. Όλοι μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

Κάθε σημείο έχει σαφώς και προεκτάσεις. Αλλά δε μπορεί να εξηγήσει κανένας πως διαφώνησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε αυτά. Μα ούτε σε κάποια δε συμφώνησαν. Το 1 και το 5, εκτός του ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι συμφωνούν. Συν αυτώ, το 2 και το 3 σίγουρα είναι κομμάτι της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ το 6 και το ΠΑΣΟΚ να ήταν κυβέρνηση το ίδιο θα έλεγε. Αλλά αυτά από την πλευρά των κληθέντων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του καλεστή Καραμανλή, τι διάολο σημαίνουν όλα τα παραπάνω όταν ζητάς -πρακτικά από το ΠΑΣΟΚ- αυτονόητα πράγματα που έχει εφαρμόσει και αυτό στο παρελθόν;;

Το μόνο ουσιαστικό σημείο είναι το 6 το οποίο πρακτικά, και να μην έχεις συμφωνήσει στα παραπάνω, αν το εφαρμόσεις έχεις αποδεχθεί την συναίνεση. Και δεν είναι άλλο από αυτό που ψάχνει η ΝΔ. Να βρει δηλαδή συνενόχους στην κατάντια! Να μην ακουστεί άλλη φωνή!

Κατηγορία: Διάφορα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , .


Σχολιάστε...