“300 ευρώ καλά είναι!”: το κόλλημα των διαπραγματεύσεων σε μία φράση

Ως άνθρωποι, ένα από τα σημαντικότερα έμφυτα μειονεκτήματα της αντίληψής μας είναι ότι αδυνατούμε να εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητα μιας κατάστασης κι έτσι είτε την υπερεκτιμάμε, είτε την υποτιμάμε.

Είμαστε τόσο κακοί σε αυτή τη δεξιότητα που ακόμα κι αν γνωρίζουμε την ιστορία και τις πολλές περιπτώσεις που κάναμε λάθη, εμείς προσωπικά ή οι εκάστοτε ήρωες των διάφορων περιστατικών, και πάλι αδυνατούμε να γίνουμε αποτελεσματικοί στο παρόν. Δε συζητάμε ότι πέφτουμε λίγο έξω, αλλά ότι πολλές φορές δε μπορούμε καν να προσεγγίσουμε την τάξη μεγέθους της κατάστασης.

Όχι το άρθρο δεν είναι υπαρξιακό, ούτε μιλάει για το ότι οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η Γη είναι επίπεδη γιατί έτσι τους βόλευε (υπεραπλούστευση), ή γιατί πίστευαν ότι αν δουν να πετάει ένα γεράκι στον ουρανό αυτό ήταν -τι άλλο;- κάποιος θεόσταλτος οιωνός (υπερ…μπέρδεμα).

Στόχος είναι να εφαρμόσουμε τον γενικό κανόνα, που λέει ότι πρέπει να προτιμούμε τα απλούστερα δυνατά μοντέλα ανάλυσης τα οποία μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς μια κατάσταση, για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους τροϊκανούς θεσμούς.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μαθαίνουμε πληροφορίες, ψέμματα, αλήθειες, ημιαλήθιες κλπ. Ειδικά τα ΜΜΕ ξεσπαθώνουν μαζί με τα δύο μέρη της ομοούσιας και αδιαίρετης τρόικας (εσωτερικού και εξωτερικού) ότι η κυβέρνηση -δήθεν- δε συνεργάζεται και έχει φέρει τους εταίρους στο αμήν. Άλλοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια φάρσα που δε θέλει να κυβερνήσει. Ο δε Βαρουφάκης είναι στοιχείο που δεν ευνοεί την εποικοδομητική διαπραγμάτευση, είναι εκκεντρικός και προκλητικός.

Καλά όλα αυτά, όμως στην πράξη δε δίνουν την πρέπουσα έμφαση στο ποια είναι ακριβώς η πολιτική αντιπαράθεση. Αν ο ελληνικός λαός ξεκινάει λέγοντας “δε πάει άλλο ο εκβιασμός, η τρομοκρατία και η φτωχοποίηση, θέλουμε να ζήσουμε!” τότε αλήθεια ποιο είναι το όραμα/σχέδιο της πλευράς των “θεσμών” για τη λύση του προβλήματος;

Ας μη σκεφτόμαστε πιο περίπλοκα από όσο χρειάζεται. Αρκούν δύο σημεία για να δούμε το πόσο απλό είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει: το πρώτο αφορά τη γενική στρατηγική των εταίρων στο θέμα του ελληνικού χρέους, και το δεύτερο τη διαπραγματευτική συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς.

korkidis_3Σημείο Α: Η γενική στρατηγική των εταίρων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, όμως θα ήταν ενάντια στον κανόνα που θέσαμε ως μπούσουλα: να εντοπίσουμε το απλούστερο δυνατό στοιχείο που εξηγεί επαρκώς την κατάσταση.

Το στοιχείο αυτό μας το υπενθύμισε ο Βασίλης Κορκίδης, ο επί χρόνια προέδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στην κατάθεσή του στην στη Βουλή στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια. Αφού είπε ότι “Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις“, συνέχισε με το αστείο “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα.” (ο ίδιος ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στις τελευταίες ευρωεκλογές της οποίας ηγείται ένας από αυτούς τους Έλληνες που δε μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν!!).

Ανάμεσα σε αυτά, εξιστόρησε ένα αποκαλυπτικό περιστατικό:

«Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόϊκα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι.»

Ορθά κοφτά λοιπόν, σε ένα τετ-α-τετ ξετυλίχθηκε όλη η στρατηγική των “θεσμών” για την Ελλάδα: ευρωκινεζοποίηση (δλδ. βουλγαροποίηση, για να το φέρουμε στα ευρωπαϊκά μέτρα) η οποία όχι μόνο ψευτο-τεκμηριώνεται με αυθαίρετα οικονομικά κριτήρια (βλ. τη γνωστή ιστορία του φουσκώματος του χρέους το 2009 για να διευκολυνθεί η είσοδος στο Μνημόνιο 1), αλλά και με ακόμα πιο τραγικά αυθαίρετα γεωγραφικά κριτήρια. Άλλωστε, δεν υπέπεσε στην αντίληψή των Ελλήνων ότι ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ, ούτε ότι η χώρα μας είχε οικονομική ένωση και κοινό νόμισμα με τη Βουλγαρία και την Αλβανία και έτσι όφειλε να συγκλίνει το βιοτικό της επίπεδο με τις χώρες αυτές. Με άλλες χώρες είχε και έχει τέτοια σχέση, οι οποίες αφού καλλιεργούσαν, ανέχονταν και εκμεταλλεύονταν την ελληνική διαφθορά, στο τέλος έκρυβαν και κάτω από το χαλί τις βρωμιές (π.χ. επικυρώνοντας προβληματικούς προϋπολογισμούς, ή μη αντιδρώντας στον υπέρογκο καρατικό δανεισμό επί Κώστα Καραμανλή – 2004-2009).

Γενικά το περιστατικό με τον Τόμσεν είναι κρυστάλινα καθαρό και δε χρειάζεται πολλή ανάλυση. Σημειώστε, πάντως, τη μεγάλη εμπειρία του σε παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην Ανατολική Ευρώπη σε χώρες του παλαιού μπλοκ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβενία, …). Όπως και να το κάνεις, το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει ότι η θεώρηση Τόμσεν, περί Ελλάδας που πρέπει να συγκλίνει οικονομικά με τα Βαλκάνια, δεν ήταν προσωπική του άποψη. Δείχνει εν μέρει το πως βλέπει το ΔΝΤ το ελληνικό ζήτημα ώστε να αναθέσει τη δουλειά και στον αντίστοιχο “ειδικό”.

Πολ Τόμσεν: "300 ευρώ είναι καλά"Σημείο Β. Η διαπραγματευτική συμπεριφορά της Αθήνας.

Το μέτρο σύγκρισης για το τι θεωρούν οι ξένοι θεσμικοί και παραθεσμικοί ως “καλή διαπραγματευτική συμπεριφορά” το έχει θέσει για τα καλά ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο ΓΑΠ και το φιλομνημονιακό συνονθύλευμα που κυβέρνησε για κάποια χρόνια. Τον πήχυ τον έβαλαν ψηλά στον δωσιλογισμό με πρωτοσύγκελο τον Άδωνι όταν κατέστρεφε βροντοφωνάζοντας και αυτοπαινευόμενος τη δημόσια υγεία. Αντίστοιχα ο Βρούτσης στα εργασιακά, ο Αρβανιτόπουλος στην Παιδεία, για την Οικονομία τα ξέρουμε…

Όταν είχαν κακομάθει να έχουν τους Έλληνες υπαλλήλους τους στις απέναντι καρέκλες ως “αλύγιστους” διαπραγματευτές, τότε είναι λογικό να ξενερώνουν τα φασιστόπουλα των αγορών βλέποντας ότι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση που έχει θέσει (έστω) μερικούς άξονες πολιτικών αρχών. Όχι για να επιτεθεί, αλλά για να αμυνθεί, όπως ακριβώς αποφάσισε ο λαός στις εκλογές του Ιανουαρίου ’15.

Αν δούμε κάθε φερόμενο ως αίτημα της Ελλάδας για παραχωρήσεις από τους εταίρους (π.χ. σύμφωνα με αυτά που λέει η Γερμανική πλευρά) υπονοεί ουσιαστικά ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που συμφωνήθηκαν επί Σαμαροβενιζέλων. Τεράστια η παρακαταθήκη τους ως καλοί yesmen στα κοράκια που περιτριγυρίζουν τη χώρα!

Και το ίδιο τροπάριο παίζεται για μήνες τώρα: κάνουν πως αγνοούν το γεγονός ότι τα μνημόνια με τη μορφή που είχαν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ουσιαστικά ακυρώθηκαν από τον λαό.

Συμπερασματικά:

Δε χρειάζεται να το ταλαιπωρούμε και να ταλαιπωρούμαστε για να εννοήσουμε το τι γίνεται αυτό τον καιρό στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ξένους παράγοντες. Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι η χρονοτριβή ή τα νάζια του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι οι απ’ έξω εμμένουν σε ένα σχέδιο αποδεδειγμένης καταστροφής της χώρας. Πρόβλημα είναι η βασική και αταλάντευτη αντίληψη-σχέδιο τους που θέλει μια Ελλάδα εξαθλιωμένη, χρεοκρατούμενη, ξεπουλημένη, πλήρως υποταγμένη και αυθαίρετα κατηγοριοποιημένη σε πεινάλα της Ευρώπης. Ο Τόμσεν μετέφερε αυτό ακριβώς το σκεπτικό με έναν αριθμό και τρεις λέξεις: “300 ευρώ καλά είναι“.

Και είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο Τόμσεν, που αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πειστεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι ο μισθός πρέπει να πάει στα 750 ευρώ !! Ναι, αυτός ο οικονομικός δολοφόνος, μαζί με τα αφεντικά του, πρέπει να ξεχάσει τα 300 ευρώ που σχεδιάζει και να πειστεί ή αποδεχθεί να παίρνει ο εργαζόμενος στην Ελλάδα 750 ευρώ βασικό μισθό. Φυσικά ο βασικός μισθός δεν είναι το μόνο, αντίστοιχης χροιάς διενέξεις υπάρχουν και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων για την επιβίωση της χώρας και του λαού (ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες επενδύσεις, κοινωνικό κράτος, γενικότερα εργασιακά, κλπ).

Αυτή  είναι η κατάσταση, αυτό είναι το πραγματικό κόλλημα, και τόση λίγη πολυπλοκότητα ανάλυσης φτάνει και περισσεύει για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες.

Υ.Γ. Ήξερε τι έλεγε ο Βενιζέλος τον Μάιο του 2014… Μπροστά στα 70 ευρώ μισθό της Μολδαβίας (της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης) τα 300 του Τόμσεν είναι “μη το πεις ούτε του παπά”!

Βαγγέλης Βενιζέλος

Κατηγορία: stigalaria, stigalaria poster, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτικές Αναλύσεις, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...