Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό για προοδευτική αλλαγή από οργανώσεις στο Παρίσι

solidarite_SYRIZA_Paris

Τίτλος ανακοίνωσης: “Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει το μέλλον στα χέρια του

Με ένα κείμενο-κάλεσμα (πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο), διάφορες πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και ενώσεις πολιτών, τοποθετούνται ανοιχτά στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Το κείμενο αναφέρει την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα μετά από 5 χρόνια ύφεσης και σειρά μέτρων ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Προχωρώντας παραπέρα, συνδέει το ελληνικό ζήτημα με τις κοινωνικές αντιδράσεις στον Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ακόμα και με τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις στο Βέλγιο ενάντια στη λιτότητα και την πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ, η οποία υπαγορεύεται από το νεοφιλελεύθερο μπλοκ.

Τέλος αναφέρει πως είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα όπου διάφορες προοδευτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν συνασπιστεί ώστε να επιτευχθεί μία προοδευτική ανατροπή.

Υπάρχει μία σχετική εκδήλωση-μάζεμα για την Δευτέρα 19/01/2015 στο Παρίσι.

signatures_solidarite_SYRIZA_paris

Το παγκόσμιο δίκτυο πολιτών ATTAC

Στις ενώσεις που συνυπογράφουν το κείμενο ξεχωρίζει η ATTAC η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη δράση της ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τον αγώνα για το σπάσιμο της κυριαρχίας των χρηματοπιστωτικών αγορών πάνω στις κοινωνίες. Να θυμίσουμε ότι, όπως αναφέρθηκε στo πρόσφατο άρθρο για την επίθεση των ισλαμοφασιστών στην εφημερίδα Charlie Hebdo, ένας από τους δολοφονημένους ήταν ο οικονομολόγος Bernard Maris ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές και συνδιαμορφωτές του ATTAC (ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι το Αντιεγχειρίδιο της Οικονομίας“, δύο τόμοι 2003 κ’ 2006, όπου περιγράφει με απλά λόγια αλλά με με στοιχεία ότι ουσιαστικά η οικονομία είναι ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί την ελίτ και το κεφάλαιο).

Στο ελληνικό σάιτ τoυ ATTAC διαβάζουμε την παρακάτω ανακοίνωση για τις ερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα

Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Attac

Για τις Ελληνικές Εκλογές 2015

Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι η Ελπίδα της Ευρώπης.

Οι ελληνικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου ανοίγουν τη δυνατότητα να σταματήσει η απάνθρωπη πολιτική της λιτότητας στην ΕΕ. Αυτή η πολιτική της λιτότητας των κυβερνήσεων της ΕΕ απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, καταστρέφει την οικονομία και είναι αντιδημοκρατική.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα λέει «όχι» στη δικτατορία της Τρόικας θα ενεργεί προς το συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης και με την υποστήριξη των κοινωνικών κινημάτων θα ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις περικοπές των κοινωνικών και πολιτιστικών δαπανών.

Η υστερία που προκλήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω της πιθανής δημοκρατικής επιλογής του ελληνικού λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων υπέρ μιας πολιτικής πλειοψηφίας που να απαιτεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, υπηρεσίες υγείας και παροχή τροφίμων για όλους, θα συμβάλει στην αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η συνεχιζόμενη εκστρατεία πολιτικών και μέσων ενημέρωσης εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού εξυπηρετεί μόνο τα κίνητρα κέρδους των χρηματοοικονομικών επενδυτών, τις τράπεζες, τις διεθνείς οικονομικές ελίτ και τους πολιτικών τους υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη.

Μαζί με τους Έλληνες πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη που αντιτίθενται στη λιτότητα, αγωνιζόμαστε να εφαρμοσθούν λύσεις που να απελευθερώνουν τις κοινωνίες μας από την κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση προοδευτικών οικονομικών, νομισματικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών. Οι αρχές αυτές διατυπώνονται στο κείμενο μας του 2012 «Επτά Αρχές για την απελευθέρωση των κοινωνιών μας από την κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών» όπου περιλαμβάνονται: η απομάκρυνση των δημόσιων οικονομικών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η απομάκρυνση των πολιτικών λιτότητας ώστε να απαλλαγούμε από την παγίδα του χρέους, η εφαρμογή μέτρων αφοπλισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών και υποβολής του τραπεζικό τομέα υπό δημοκρατικό έλεγχο’ επιπλέον, οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν πολιτικές που αποσκοπούν στη παροχή στα δημόσια οικονομικά μιας βιώσιμη βάσης, με την αύξηση της φορολογίας στον πλούτο και στα εταιρικά κέρδη, με τον τερματισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και με την εφαρμογή ενός οικονομικού εμπάργκο για τους φορολογικούς παραδείσους.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Attac καταδικάζει κάθε παρότρυνση εναντίον της δημοκρατικής αλλαγής στην Ελλάδα και ζητεί από τον ελληνικό λαό να παραμείνει ακλόνητος στη πίστη τους ότι είναι δυνατή η δημοκρατική αλλαγή’ Αυτό δεν είναι μόνο προς το δικό του συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι καιρός να διεκδικήσει εκ νέου τη δημοκρατία!

Η πρωτοβουλία Τσόμσκι

166803-screen

Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία Τσόμσκι-Ζιζεκ για τη διεθνή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 3600 υπογραφές.

Κατηγορία: Διεθνή, Ενημέρωση, Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...