Συγκέντρωση “Χρυσής Αυγής” – Συγκρούσεις στην Αθήνα

Antinazi

Ενημέρωση

Last Update – 11:51 – 3/2/07

Από νωρίς το μεσημέρι γίνονται συγκρούσεις στην Αθήνα ανάμεσα σε μέλη φασιστών (και όχι ακροδεξιών όπως ονομάζονται στην τηλεόραση) και άτομα που εντάσσονται στον αριστερό και αναρχικό χώρο. Τέσσερα άτομα ήδη βρίσκονται στο νοσοκομείο. Η συγκέντρωση των φασιστών είχε άδεια για να πραγματοποιηθεί. Οι φασίστες βγαίνουν μέσα από τα μπλοκ των αστυνομικών και επιτίθονται ενάντια των αντιφασιστικών μπλοκ, ενω ταυτόχρονα οι επιθέσεις τους προστατεύονται απο τις διμοιρίες… Οι εικόνες μιλούν απο μόνες τους. Το “δημοφιλέστερο” ελληνικό blog βγάζει ανακοίνωση για επιτυχή απόκρουση των παρακρατικών-αριστερών.

Κατάληψη της Πρυτανείας Παν/μιου Αθήνας

Ανακοίνωση Συνέλευσης Κατάληψης Πρυτανείας – Κάλεσμα για πορεία

18:21:
Εισαγγελική απαγόρευση της φασιστικής πορείας. Η απαγόρευση της τελικά οφείλεται καθαρά στην κινητοποίηση του κόσμου.

Σε πόλεις της επαρχίας καλούνται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις για τα γεγονότα (περισσότερα αργότερα)

18:55:
Επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη

19:00:
Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Ιωάννινα
Ξεκινάει η πορεία στην Αθήνα

19:45
Χτυπήθηκε η πορεία στην Αθήνα. Μόλις κατέβηκαν από τα προπύλαια οι διαδηλωτές, δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ.

19:55
Συλλήψεις 30-40 σύμφωνα με διάφορες πηγές

20:28
Οι συλλήψεις ακούγεται ότι φτάνουν τους 100.
Η πορεία στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με ικανοποιητική συμμετοχή (περίπου 200 άτομα) δεδομένου οτι η συγκέντρωση αποφασίστηκε μια ώρα νωρίτερα.

22:54
20 τραυματίες στον ευαγγελισμό
Αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ, εκτός απο ένα άτομο.

23:17
Πορεία αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη

03:46 – 3/2/07
Πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στην Πάτρα το βράδυ, 12:30.

11:51 – 3/2/07
Τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες

*Οι ώρες αναφέρονται στη στιγμή της ανανέωσης της σελίδας και όχι στα γεγονότα

===============================

Θα τρελαθούμε τελείως?!

Από πότε τέτοιου είδους πορείες νομιμοποιούνται από το ελληνικό κράτος, έχοντας άδεια?
Από πότε τέτοιου είδους αντιλήψεις και ιδεολογίες είναι επιτρεπτές μέσα στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας, που υποτίθεται πως διακηρύσσει την ισονομία, την ελευθερία και την ισότητα μεταξύ των μελών της?
Δεν οφείλει να προστατέψει αυτά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα απέναντι σε ιδεολογίες και πρόσωπα που τα καταστρατηγούν?

Οι φήμες για άμεση σχέση των δυνάμεων “ασφαλείας” και “τάξης” με τέτοιου είδους οργανώσεις δεν έχουν τέλος, ενώ ταυτόχρονα η δικαιοσύνη εθελοτυφλεί όταν άτομα αυτού του χώρου συλλαμβάνονται και το πιθανότερο είναι να αθωώνονται. Οι συλλήψεις είναι βέβαια σπάνιες (ποιος να συλλάβει ποιον) και αφού έχει επακολουθήσει έντονη αντίδραση του κόσμου.

Ασυλία από ΕΛΑΣ

* Παρά την πληθώρα στοιχείων και καταγγελιών, οι αρχές έχουν μέχρι σήμερα φερθεί με το γάντι στη νεοναζιστική συμμορία.
* Χαρακτηριστική από κάθε άποψη είναι η στάση των αστυνομικών οργάνων που τα ξημερώματα της 15.11.95 είχαν συλλάβει, κατόπιν εντολών, οκτώ μέλη της «Χρυσής Αυγής» σε επεισόδια έξω από το ΕΜΠ: αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, στο αυτόφωρο όλα τα όργανα-μάρτυρες κατηγορίας απέφυγαν να καταθέσουν το παραμικρό εις βάρος των «αγανακτισμένων πολιτών» που είχαν σπεύσει να τους «δώσουν ένα χεράκι», με αποτέλεσμα να αφεθούν όλοι ελεύθεροι.
* Τρεις μέρες αργότερα, είδαμε με τα μάτια μας πώς η αστυνομία συνόδευσε (κυριολεκτικά) μέχρι την πύλη της Τοσίτσα μερικές δεκάδες Χρυσαυγίτες που είχαν προσφερθεί να συνδράμουν τα ΜΑΤ στην καταστολή των καταληψιών.
* Τα ίδια τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» φρουρούνται άλλωστε σε μόνιμη βάση από τους φύλακες του νόμου.

===============================

Ευτυχώς παρά την νομιμοποίηση από το ελληνικό κράτος, η κοινωνία δείχνει να αποδοκιμάζει έντονα τέτοιου είδους απόψεις και χώρους. Και έτσι πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Ευτυχώς έρχεται η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες από μόνοι τους να προστατέψουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Θεωρώ άκυρο τον χαρακτηρισμό τέτοιων ομάδων ως ακροδεξιές, καθώς σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας μας, ενώ ταυτόχρονα είναι παραπλανητικός καθώς εμφανίζονται σε αντιδιαστολή της ακροαριστεράς που καμία σχέση δεν έχει με αυτές τις ιδεολογίες.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία φασιστικές οργανώσεις τίθονται εκτός νόμου και φασιστικές πορείες διαλύονται:
Αστυνομικοί διέλυσαν νεοναζί που πραγματοποίησαν παράνομη συγκέντρωση λίγο πριν από παραδοσιακή γιορτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας (Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2007).

Μονάδες της αστυνομίας διέλυσαν μια διαδήλωση που πραγματοποίησαν χθες Σάββατο 150 έως 200 νεοναζί στην Μιτβέιντε, μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας όπου, νωρίτερα εφέτος, μια νεοναζιστική οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου.

Δεν αναμένω απο το κράτος (ιδιαίτερα το ελληνικό) να αναλάβει δράση, καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για πολιτικούς σκοπούς λειτουργώντας ως κράτος εν κράτη (πρόσφατο άρθρο για Τεμπονέρα)

Αυτές οι αντιλήψεις έχουν δολοφονήσει στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Θα έπρεπε να είναι έκνομες. Στις συνειδήσεις μας σίγουρα είναι.

Στοιχεία από πρόσφατες επιθέσεις

 • 13/07/07: Επίθεση φασιστών σε συγκέντρωση κατοίκων για τον προαστιακό στον Βοτανικό. Κάτοικοι τραυματίζονται, ένας εκ των οποίων με εσωτερικό αιμάτωμα.

 • 04/09/07: Επίθεση με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής έγινε στα γραφεία δύο καθηγητών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…

 • 04/09/07: Ομάδα φασιστών τραυματίζουν με σπασμένο γυάλινο τασάκι αντιεξουσιαστή, στο μάτι, στο Αγρίνιο. Ο αντιεξουσιαστής υποβάλετε σε πολλές εγχειρήσεις και παρ’ όλα αυτά η όραση του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

 • 10/09/07: Επίθεση στο Παγκράτι από ακροδεξιούς, σε 4 μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ, όπου απέσπασαν και κατέστρεψαν το προεκλογικό υλικό που μοίραζαν και ξυλοκόπησαν 2 απ’ αυτούς…

 • 2-8/10/07: Φασίστες επιτίθονται, 3 φορές μέσα σε μία βδομάδα, σε πακιστανική κοινότητα στην περιοχή του Ρέντη. Προκαλούν ζημιές σε σπίτια, ενώ αναγκάζουν τους κατοίκους να τραπούν σε φυγή.

 • 24/10/07: Μέλη φασιστικής ομάδας εισβάλουν στο Φυσικό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Πετάνε τρικάκια και γράφουν συνθήματα για την “γιορτή” τους στις 27/11. Κατά την έξοδό τους από τη σχολή μαχαιρώνουν στο πόδι αριστερό φοιτητή και εξαφανίζονται. Ο φοιτητής μεταφέρεται στο νοσοκομείο έχοντας χάσει, ήδη, πολύ αίμα. Ευτυχώς, η κατάσταση του δεν κρίνεται σοβαρή. Ακόμη, φασίστες επιτίθονται σε νέο στη Θεσσαλονίκη, μερικά στενά μακριά από την κατάληψη της Υφανέτ. Τον ρίχνουν από το ποδήλατο και τον χτυπάνε άγρια.

 • 27/10/07: Μετά το τέλος εθνικιστικής γιορτής στην Κατεχάκη, φασίστες κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας και μαχαιρώνουν έναν μετανάστη στο Σύνταγμα και ένα άτομο νεαρής ηλικίας στο Θησείο.

 • 30/11/07: 25 – 30 φασίστες επιτίθενται σε σπίτι πακιστανών στο αιγάλεω. Σπάνε τζάμια και πόρτες, τραυματίζουν σοβαρά τους κατοίκους ενώ δεν διστάζουν να τους απειλήσουν και με όπλο.

 • 11/12/07: Φασίστες ξυλοκοπούν 2 μετανάστες στα Χανιά.

 • 24/12/07: Ο χώρος του Θερσίτη (αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Ίλιον) δέχεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στις 27/06/07) επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος μέσα στα άλλα περιέχει σκάγια και σφαίρες από 38άρι όπλο. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά δεν προκαλούνται ιδιαίτερες υλικές ζημιές.

 • 25/12/07: Φασίστες επιτίθενται με μαχαίρια σε 3 νέους στα εξάρχεια, ένας εκ των οποίων τραυματίζεται σοβαρά.

 • 25/12/07: Παραβιάζονται και σπάζονται γραφεία που στεγάζουν 4 εργατικά σωματεία, τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια.

 • 27/12/07: 20 φασίστες πυροβολώντας στον αέρα εισβάλλουν σε σπίτια μεταναστών στα Χανιά ξυλοκοπώντας τους άγρια με λοστούς και μαδέρια.

 • 01/01/08: Φασίστες επιτίθενται στη λέσχη Καλλιδρομίου 94 με τη χρήση βόμβας μολότοφ.

 • 04/01/08: Το στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νότιων Προαστίων δέχεται απόπειρα εμπρησμού με έφλεκτο υγρό.

 • 06/01/08: Το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΠΑ.ΠΕΙ δέχεται επίθεση από αγνώστους που προκαλούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

 • 12/01/08: Φασίστες επιτίθενται σε αναρχικό στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας του τραύματα και μώλωπες.

 • 13/01/08: Φασίστας επιτίθεται με μαχαίρι σε μαθητές που κολλάνε αφίσες στους Αμπελόκηπους.

 • 13/01/07: Ομάδα 5 φασιστοειδών επιτίθενται με πέτρες και νεράτζια σε σπίτι πακιστανών στο αιγάλεω (στο ίδιο που είχε γίνει επίθεση στις 30/11/07) σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου.

Συγκεντρωτικά

• 20 καταγεγραμμένες επιθέσεις το τελευταίο 6μηνο
• 5 άτομα δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι το τελευταίο 4μηνο
• Εισβολή 20 φασιστών σε σπίτια Σουδανών μεταναστών στον Κίσσαμο Χανίων
• 5 ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις σε σπίτια Πακιστανών μεταναστών στο Ρέντη και στο Αιγάλεω το τελευταίο 3μηνο.

Συνολικά, από το 1992 έως σήμερα (1998) έχουν καταγγελθεί πάνω από 50 επιθέσεις Χρυσαυγιτών στην περιοχή της πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κομοτηνή και στα Χανιά.

Μεθοδολογία

Η μεθοδολογία των επιθέσεων ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα των μουσολινικών squadristi: αστραπιαίες επιδρομές με μαχαίρια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, σακάτεμα του θύματος (ή των θυμάτων) και εξαφάνιση. Οταν το συμβάν καταγγελθεί, η «Χρυσή Αυγή» συνήθως διαψεύδει – ακόμα κι όταν δράστες ήταν επώνυμα μέλη ή στελέχη της.

Εξαίρεση αποτελούν ανάληψη της ευθύνης από το περιοδικό της οργάνωσης (τχ. 75) για την έφοδο (10/12/92) σε αριστερούς φοιτητές που «εμοίραζαν προκηρύξεις αντεθνικού περιεχομένου» στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ και η γενική εξαγγελία, λίγο νωρίτερα, της εκστρατείας κατά των αριστερών «ζωντανών προδοτών» (τχ. 70).

Ταυτόχρονα οι “ομοίοι” τους…

Νεοναζί χάραξαν τη σβάστικα σε 17χρονη κοπέλα στη Γερμανία – Βερολίνο (23/11/07 23:13)

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της 17χρονης που ερευνά η αστυνομία, η ίδια προσπαθούσε να βοήθησε ένα εξάχρονο κορίτσι από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης το οποίο ενοχλούσαν οι τέσσερις. Οι άνδρες την έριξαν στο έδαφος και ένας χάραξε στο πόδι της κοπέλας τον αγκυλωτό σταυρό.

Τα γεγονότα επιβεβαίωσε και το εξάχρονο κορίτσι.

Τα ακροδεξιά εγκλήματα έφτασαν πέρυσι τα 15.361 στη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 28% σε σύγκριση με το 2004, αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν 958 βίαιες νεοναζιστικές επιθέσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 24%.

Με τη λίστα φυσικά να μην έχει τελειωμό.

Προτροπες προς τα μελη τους

Οι στήλες της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» είναι γεμάτες με ανοιχτές προτροπές προς τα μέλη και τους οπαδούς της για τέτοια δυναμικά ξεκαθαρίσματα, προτροπές που, αν μη τι άλλο, συνιστούν καραμπινάτη ηθική αυτουργία στις ναζιστικές επιθέσεις. Ενδεικτικά:

**Στις 12.7.96, η εφημερίδα προστάζει: «Φωτιά και τσεκούρι στους νοθευτές της ράτσας. Ας διατρανώσουμε την απόφασή μας να μη μεταβληθεί η χώρα μας σε μια εκτρωματική πολυφυλετική χοάνη, μια απόφαση που έχουμε χρέος να καταστήσουμε σεβαστή εμπράκτως».

Στις 10.1.97 «προειδοποιεί» ότι «εάν το κράτος συνεχίσει την πολιτική της αδιαφορίας» απέναντι στους ξένους μετανάστες, «να ξέρει πως οι κάτοικοι θα αντιδράσουν από μόνοι τους».

Στις 5.12.97 δημοσιεύεται επιστολή αναγνώστη, που «διαπιστώνει» ότι «πολλές γειτονιές στην Αθήνα έχουν γίνει γκέτο αλλοδαπών», διαμαρτύρεται γιατί «η αντιρατσιστική αστυνομία του (κύριου) Ρωμαίου μάς συνιστά να μην τους προκαλούμε», απαιτεί «μπουρλότο και φωτιά στα αλλοδαπά σκυλιά» και ζητεί τη γνώμη της «Χρυσής Αυγής» πάνω στο θέμα. Η απάντηση: «Αγαπητέ συναγωνιστή μπορείς να επισκεφθείς τα γραφεία μας και μετά από κάποιες διαδικασίες να γίνεις μέλος του “Μετώπου Νεολαίας”».

**Ακόμα σαφέστερες είναι οι προθέσεις (και τα έργα) της οργάνωσης όσον αφορά τους κάθε λογής (κατά την άποψή της) «ανθέλληνες» και «μειοδότες». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φρουρά μαχητών που την κρίσιμη ώρα θα τιμωρήσει τους προδότες», δηλώνει ορθά-κοφτά ο Μιχαλολιάκος (2.5.97).

«Γιατί δεν καλούν και την “Χρυσή Αυγή” σε μια τέτοια εκδήλωση;», αναρωτιέται ρητορικά η εφημερίδα στις 21.2.97 για μια συζήτηση στη Νομική Θράκης με θέμα τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, για να συμπληρώσει με νόημα: «Αλλά και να μη μας καλέσουν την επόμενη φορά που θα γίνει, ας γνωρίζουν πως θα συμμετάσχουμε».

**Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η «Αντεπίθεση», «όργανο του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής»: «Αντί να περιμένουμε την επόμενη κίνησή τους για την καταστροφή της Πατρίδας, θα πάμε εμείς πρώτα και θα τους κόψουμε τη διάθεση» (3.1.97).

**Τολμηρότερη (καθότι απευθυνόμενη στα «νιάτα» της οργάνωσης) είναι η μόνιμη στήλη «Μέτωπο Νεολαίας» που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο κι υπογράφεται από το Γιώργο Μάστορα:

«Είναι καιρός να αντιληφθείτε», γράφει στις 25.7.97 απευθυνόμενος προς τους εν γένει αντιφασίστες, «ότι οι δρόμοι μάς ανήκουν πλέον ολοκληρωτικά, χωρίς κανένα ίχνος παραχώρησης. Μπορείτε να αλλάξετε μυαλά και να πορευθείτε στον δρόμο μας, τον δρόμο της Φύσης, της Δύναμης και της Ανθρώπινης Ιστορίας. Κάντε το, ειδάλλως εξαφανιστείτε από μπροστά μας γιατί ΕΜΕΙΣ, οι Δυνατοί, θα σας λιώσουμε σαν τα σκουλήκια». Αμέσως μετά, ακολουθεί η προτροπή προς τους Χρυσαυγίτες: «Τσακίστε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, ό,τι κι αν χρειαστεί, τον κάθε βλάκα που θα τολμήσει να αμφισβητήσει εσάς και τις Ιδέες σας. Κάντε τους να μετανιώσουν για τις επιλογές τους…».

**Ειδικός στόχος του «Μετώπου» ορίζονται τα «αντιστρατιωτικά στοιχεία»: «Η αρχή ας γίνει με τους “αντιρρησίες συνειδήσεως”, οι οποίοι πρέπει να ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ αμείλικτα. Ας είναι σίγουροι πως εμείς θα βοηθήσουμε με τον τρόπο μας…» (27.6.97).

**«Για μας τους Εθνικιστές, το Γκάζι είναι ένα πεδίο μάχης», ξεκαθάριζε ήδη από τις 30.6.95 η «Χρυσή Αυγή». «Εκεί, στη ρίζα του κακού θα δώσουμε τη μάχη». Ενα μήνα μετά τις ένοπλες επιθέσεις στη συνοικία, η εφημερίδα διευκρινίζει: «Στελέχη και μέλη της “Χρυσής Αυγής” βρίσκονται και θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών (…) που βλέπουν τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε τριτοκοσμικές βρωμοπόλεις. Ο τόπος είναι δικός μας».

**Ανοιχτή τέλος είναι η ομολογία της συμμετοχής της οργάνωσης στην «άσκηση πίεσης» κατά των τσιγγάνων στην επαρχία. «Πρέπει να καθαρίσουμε τη χώρα από τους τσιγγάνους», γράφει χωρίς περιστροφές η εφημερίδα στις 28.2.97.

Λίγο αργότερα, προαναγγέλλει πογκρόμ σε συγκεκριμένο χωριό της Θεσσαλίας: «Χαμός γίνεται στην κοινότητα Γιάνουλη της Λάρισας. Αιτία, τα “αδέρφια μας” οι Γύφτοι, για τους οποίους οι κάτοικοι έχουν εξαπολύσει πάμπολλες κατηγορίες. Ο κόμπος φτάνει στο χτένι και το ποτήρι ξεχειλίζει. Και αυτή η στιγμή είναι πάρα πολύ κοντά» (28.3.97).

Πηγές:
http://athens.indymedia.org/
http://stopfascistcamp.blogspot.com/
http://syrizanionias.blogspot.com/
http://www.iospress.gr/

Κατηγορία: Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η akamas είπε και λάλησε:

  Σύντροφε όλα αυτά συμβαίνουον από τότε που υπάρχει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Δεν ταυτίζομαι ιδεολογικά προφανώς ούτε με τους φασίστες αλλά ούτε και με την αγωνιστική τακτική των αντιεξουσιαστών. Παρόλα αυτά είμαι ξεκάθαρα κατά των πρώτων και απαιτώ από την πολιτεία να προφυλλάξει την κοινωνία στην οποία ζω από μισάνθρωπες ιδεολογίες.

  Τα πρώτα πλάνα λένε τα εξής:
  – Οι μπάτσοι ξεκάθαρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους φασίστες ζητώντας μία εκδίκηση από τις αντιεξουσιαστικές ομάδες.

  Ο ένας κτατάει σημαίες της ιδεολογίας του (κόκκινο μάυρο) ενώ ο άλλος του έθνους του υποννοώντας ότι η ΕΛΛΑΣ χτυπάει τους εχθρούς της, ότι εξονόματος όλων ημών των Ελλήνων αυτός κινητοποιείται και αντιμετωπίζει το καρκίνωμα. Και φυσικά όταν η στυνομία συνδράμει τη Γαλανόλευκη… η μισάνθρωπη ιδεολογία αυτή αποκτά και κρατική προστασία, πέραν της νομιμοποίησης που το κράτος θεωρεί δεδομένη!

 3. Ο/Η Γιώργος Μαργαρίτης είπε και λάλησε:

  @akamas,
  νομίζω κάνεις μεγάλο λάθος.

  Αστυνομική κάλυψη των πορειών των φασιστών υπήρχε *ανέκαθεν*, και πριν την είσοδο του ΛΑΟΣ, “και καλά” για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, αλλά καταλήγοντας πάντα να βοηθάν τους φασίστες να δείρουν τους οποιουσδήποτε βρίσκονται “απέναντι”.

  Πέρσι αν δεν κάνω λάθος είχε γίνει παρόμοια πορεία και στα Γιάννενα, όπου -ω τι σύμπτωση!- η αστυνομία είχε καλύψει πάλι τους φασίστες. Μόνο που εκεί τουλάχιστον απέτρεψε και την επικείμενη σύγκρουση, ενώ στην σήμερα όχι μόνο δε
  φάνηκε πρόθυμη να σταματήσει την σύγκρουση, αλλά συνέδραμε κιόλας στο ξύλο των αντιεξουσιαστών/αναρχικών και δεν ξέρω ποιοι άλλοι ήταν εκεί.

  Πάντως να συμφωνήσω και γω πως και οι οποιοιδήποτε “αντι-φασίστες” είναι εξίσου συνυπεύθυνοι για τα επεισόδια. Νομίζω πως με την στάση τους στρέφουν ενάντια τους τον -αποβλακωμένο κατα γενικη ομολογία- τηλεθεατή, ο οποίος βλέπει “τους Χρυσαυγίτες να πάνε να τιμήσουν τους πεσόντες” και “τους αντιεξουσιαστές να τα κάνουν πάλι γυαλιά καρφιά στο κέντρο της Αθήνας”.

  Δε θέλω να μπω στην διαδικασία “ποιος πέταξε την πέτρα πρώτος” ή ποιος έχει δίκιο (προφανές…), αλλά να παρατηρήσω πως και οι δύο πλευρές ήταν με κράνη και καδρόνια, έτοιμοι για μάχη. Προφανώς όλα ήταν προαποφασισμένα.

 4. Ο/Η akamas είπε και λάλησε:

  Την συνεργασία των μπάτσων με την ακροδεξιά την ξέραμε εδώ και αρκετά χρόνια και από άλλες πορείες, σαφώς και εγώ δεν συμφωνώ με τους αντεξουσιαστές ιδεολογικά, αλλά και σε πορείες της αριστεράς δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε δει μπάτσους να προβοκάρουν ειρηνικές διαδηλώσεις.

 5. Ο/Η Clandestino είπε και λάλησε:

  Μπήκαν στη Βουλή, γυρνάνε στα γήπεδα ελεύθεροι, κάνουν πορείες, εξυμνούνται από βουλευτές, καλύπτονται από τα ΜΑΤ… Απλά μαθήματα στησίματος ενός δεξιού παρακράτους.

 6. Ο/Η zto είπε και λάλησε:

  Εδώ και χρόνια, ήδη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάλυψη και προστασία από ΜΑΤ των συγκεντρώσεων των φασιστών.

  Εδώ και χρόνια υπάρχουν καταγγελίες για συγκοινωνούντα δοχεία ασφαλητών-ματατζήδων-φασιστών.

  Η σημερινή απροκάλυπτη συνεργασία τους με σκοπό τις δολοφονικές επιθέσεις σε αριστερούς/αναρχικούς δεν είναι πρωτοφανής.

  Πρωτοφανής ειναι η αδιαφορία τους για τις εικόνες που καταγράφηκαν και τον αντικτυπο που θα προκαλέσουν κάτι που γεννά τεράστια ερωτήματα.

  Λίγες μέρες μετά τη πρόκληση της -ασήμαντης μπροστά στα σημερινά- υπόθεσης με την προσφώνηση καλαμπόκα, το κράτος νομιμοποιεί, καλύπτει και διευκολύνει ίδιου τύπου τραμπούκικες φασιστικές επιθέσεις.

  Μέρα με τη μέρα γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω και γυρίζουμε πολύ δεξιά…

 7. Ο/Η akamas είπε και λάλησε:

  Αλήθεια, θα προκαλέσουν κανένα αντίκτυπο; θα θυμάται κανείς αυτή την ιστορία την ερχόμενη εβδομάδα ή θα σκεπαστεί από την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου;

 8. Ο/Η Giannis_Rebelos είπε και λάλησε:

  Παιδιά το θέμα δεν είναι απλό δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας για να εκφράσει την αγανάκτηση για το σάπιο πολιτικό σύστημα γίνεται αντιεξουσιαστής η χρυσαυγίτης και θεωρεί ότι σαν βήμα του είναι η καταστροφή τα μαχαιρώματα και κλπ
  Δυστυχώς αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις σαν ένας καλοήθης όγκος που αν δεν αφαιρεί άμμεσα την έχουμε βάψει

  Θέλουμε λοιπόν να πεθάνει η δημοκρατία μας που τόσοι άνθρωποι μάτωσαν πήγαν εξορίες σκοτώθηκαν να τους προδώσουμε αφήνοντας την σε επικίνδυνα ακράια στοιχεία να κάνουν ότι γουστάρουν ;

  Το ξέρετε ότι μετά τα επεισόδια αυτά θα μπαίνουν παντού κάμερες και η αστυνόμευση θα είναι χειρότερη;

  Πρέπει να δούμε μακρία απο το ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο στην σύγρουση την χτεσινή τι θα γίνει απο εδώ και πέρα

 9. Ο/Η Anos είπε και λάλησε:

  Βασικα στο αρχικο ποστ αναφερω οτι ειναι λαθος να κανεις την συνδεση μεταξυ αυτων των δυο ακρων οπως αναφερεις, που πιστευω οτι ειναι λαθος, ενω ετσι παρουσιαζεται κατα βαση στα ΜΜΕ.

  Η κοινη αντιληψη ειναι οτι αναρχια και φασισμος ειναι τα δυο ακρα, οπως επισης οτι και καπου ενωνονται στο βαθος βαθος. Και οι δυο αντιληψεις δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα, καθως η πρωτη ιδεολογια οραματιζεται μια πληρως ελευθερη κοινωνια οπου θα υπαρχει πραγματικη ισοτητα και ισονομια (αν χρειαζονται νομοι).

  Η δευτερη… μια ιστορικη αναδρομη ειναι αρκετη για να καταλαβουμε οτι βρισκεται σε ενα αλλο επιπεδο.

  Τωρα στο σχολιο σου για τη δημοκρατια μας, να σου πω την αληθεια η δημοκρατια που εχουμε σημερα δεν με εμπνεει και ιδιαιτερα. Επισης πιστευω οτι ολοι αυτοι που αγωνιστηκαν για τη δημοκρατια σιγουρα ειχαν κατι αλλο στο μυαλο τους. Κι οσο ποιος τους προδιδει, εχουν ηδη προδοθει απο αυτους που βρισκονται σημερα στην εξουσια. Ομως δεν αρκουνται σε αυτο. Πανω στο ονομα τους παιζουν με το συναισθημα του κοσμου για να αποκομισουν πολιτικα οφελη μη σεβομενοι εστω και το ελαχιστο.

  Αναφερεις στο blog σου “Λένε ότι στην χώρα μας ανακαλύψαν την έννοια της δημοκρατίας και της ανοχής όλων των απόψεων,λένε ότι στην χώρα μας κυνηγάνε τους τυρράνους και όλοι έχουν το δικαίωμα του λόγου και της άποψης.”
  Νομιζω πως αν πραγματικα συνειδητοποιεις αυτα τα λογια οτι συμφωνουμε. Ανοχη ολων των αποψεων, κυνηγαμε ομως τους τυρρανους. Θα προσθεσω: και αυτους που τους στηριζουν.

 10. Pingback: Της Ελληνικής Αστυνομίας « Διαγόρας

Σχολιάστε...