Ταινία | Δύο μέρες, μία νύχτα

2J1N_3Πόσες ταινίες κυκλοφορούν με περιεχόμενο τη ζωή του σύγχρονου εργαζόμενου ανθρώπου; Ελάχιστα πράγματα φτάνουν στην μεγάλη οθόνη για την ανασφάλεια, την περιθωριοποίηση, την εκμετάλλευση, αλλά και την αλλοτρίωση και το διαζύγιο του μικροαστού με το ρόλο του ως κοινωνικό υποκείμενο που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις.

Το Δύο μέρες, μία νύχτα (Deux jours, une nuit2014) είναι μία τέτοια ταινία. Δεν είναι επαναστατική, δεν είναι ούτε καν επιθετική προς τον εκμεταλλευτή (εδώ ας πούμε ένας εργοδότης που κοιτάει το συμφέρον του) τον οποίο αποφεύγει εντέχνως να αφορίσει, διότι έτσι θα έχανε αξία το κύριο σημείο που εστιάζει η ταινία. Και αυτό θα συνοψιζόταν στο εξής ποιητικόν:

καλά ο καργιόλης, αλλά τι στο διάολο κάνουν οι υπόλοιποι;!

Η Marion Cotillard πρωταγωνιστεί στην βελγικής παραγωγής ταινία, όπου υποδύεται μία νεαρή μικροαστή εργαζόμενη σε μία μια βιοτεχνία, η οποία έχει οικογένεια με ένα παιδί. Μια Παρασκευή μαθαίνει ότι οι συνάδελφοί της ψήφισαν στη Συνέλευσή τους να απολυθεί με αντάλλαγμα ένα μπόνους 1000 ευρώ από τον εργοδότη που θέλει να κάνει μείωση προσωπικού. Τη Δευτέρα θα γίνει νέα τελική ψηφοφορία και έχει μόνο δύο μέρες και μία νύχτα για να βρει -καταρχήν- τον εαυτό της και ύστερα να αντιμετωπίσει πάνω από μια ντουζίνα συναδέλφους της (και τις ζωές-ανάγκες τους) με σκοπό να τους μεταπείσει να τη στηρίξουν.

Μόνο εμπόδιο τα 1000 ευρώ μπόνους…

Καλή θέαση

Υ.Γ. Λίγο αργή εξέλιξη, περισσότερο για σινεφίλ προβολές :)

Κατηγορία: Διάφορα, Κοινωνία, Πολιτισμός, Χαβαλές
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...