Καπνοί χρηματοοικονομικού πολέμου στην Ευρώπη! (1/2)

Προκαταρκτικά

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές προ δύο εβδομάδων. Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ, το κόμμα του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσου Παπαδόπουλου, συμμετείχε σε κυβέρνηση με το ΑΚΕΛ αμέσως μετά την εκλογή Χριστόφια, παρόλα αυτά μόνο γύρω στο 40% του εκλογικού του σώματος ακολούθησε την επιλογή της ηγεσίας για στήριξη του Αναστασιάδη) και του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩ.ΚΟ, διάσπαση του ΔΗΣΥ). Ο νέος πρόεδρος έλαβε 57,48% έναντι του υποψηφίου Μαλλά που υποστηριζόταν μόνο από το ΑΚΕΛ.

Κανένα κόμμα δεν κατέβαινε στις εκλογές με ευθύ αντι-μνημονιακό στίγμα. Το ΔΗΣΥ κατηγορούσε για μήνες τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια ότι “καθυστερεί την επικύρωση του μνημονίου” και υποσχόταν ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, ή απολύσεις εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ έκανε μία κάποια διαπραγμάτευση, σαφώς στα πλαίσια του συστήματος και των περιθωρίων που του επέτρεπαν οι ξένοι το οποίο ήταν πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που θα ανέμενε κανείς από κόμμα της Αριστεράς με τόση μεγάλη στήριξη, όμως το πρόβλημα ήταν αλλού. Οι ξένοι δεν ήθελαν να συνεργαστουν με τον Χριστόφια, σύντομα θα εκλεγόταν ο αρεστός τους υπάλληλος και θα μπορούσαν -αφού είχαν προφανώς στενέψει τα περιθώρια και χειροτερέψει η κατάσταση- να΄πετύχουν καλύτερη συμφωνία για τα συμφέροντά τους.

Ένας τρίτος υποψήφιος, ο Λιλλίκας, είχε μία πολεμική που στα ελληνικά δεδομένα θα ταίριαζε περισσότερο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, χωρίς οι αντιστοιχίες να είναι ακριβείς σε όλο το ιδεολογικό φάσμα. Πολιτικός που η βασική του κληρονομιά είναι ο ενεργός του ρόλος στο ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ, από το οποίο έφυγε και στηριχθηκε από την ΕΔΕΚ στις πρόσφατες εκλογές (ένα κεντρώο και ολίγον δήθεν αριστερό μόρφωμα το οποίο έχει συγγένεια με το ελληνικό ΠΑΣΟΚ).

Η καμπάνια του ΑΚΕΛ ήταν η ας πούμε “φιλο-εργατική διαχείριση των μνημονιακών χρόνων”. Ήταν και το κόμμα που εκίνησε τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Υπό αυτή την έννοια ευθύνεται α) για το δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα για την Κύπρο, β) γιατί επέτρεψε με την τακτική του αυτή να  χάσει η εργατική τάξη (επίσημα μέσω κάποιου φορέα που έστω κατ’ όνομα εκπροσωπεί τα συμφέροντά της) τη δυνατότητα να κάνει αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση όπως η σημερινή, άκρατου νεοφιλελευθερισμού αφού “το ίδιο το ΑΚΕΛ έφερε την τρόικα”, και γ) γιατί με όλα τα προηγούμενα, με την κακή διακυβέρνησή, με το να μην βάλει στο παιχνίδι τον λαό ώστε να τηρηθεί μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην ελίτ της Ε.Ε. και τους εγχώριους νταβατζήδες, τελικά επέτρεψε την εκλογή ενός αντιδραστικού προέδρου, από ένα επίσης αντιδραστικό κόμμα (μίξη λαικής-εθνοπατριωτικής ακροδεξιάς μαζί με νεοφιλελεύθερο οικονομικό προσανατολισμό, βάλε και λίγο θρησκευτικό φανατισμό που είναι ένα στοιχείο που εκτείνεται οριζόντια στην κυπριακή κοινωνία).

Η εκλογή Αναστασιάδη καλωσορίστηκε θερμά από τους Ευρωπαίους αλλά και από τους Τούρκους. Άλλωστε ήταν ο βασικότερος υποστηρικτής του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν που καταψηφίστηκε πανηγυρικά το 2004.

Πρώτο πιάτο

Πριν τα Χριστούγεννα του 2012, το ΔΗΣΥ διοργάνωνε φιέστα για τη Χριστιανοδημοκρατική πτέρυγα της Ε.Ε στην Κύπρο, συγκεκριμένα στη Λεμεσό . Στους προσκεκλημένους όλες οι ηγεσίες της ευρωπαϊκής Δεξιάς και προεξέχουσα η Μέρκελ. Το ΔΗΣΥ, που το πρωί τα έχωνε στο ΑΚΕΛ που δεν προχώραγε το Μνημόνιο αλλά επίσης γιατί δεν διαπραγματευόταν για να αποκρούσει τις θέσεις των εταίρων, το βράδυ χαριετιζόταν με τις ηγεσίες που καθόριζαν το πλαίσιο του βιασμού της Κύπρου. Ο Αναστασιάδης τόνωσε το ίματζ του ως αναγνωρίσιμος πολιτικός και έλαβε πολλά κοπλιμέντα από τα άλλα δεξιά κόμματα της Ε.Ε. Η ίδια η Μέρκελ έβαλε και τη δική της προσωπική σφραγίδα υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

Δεν ήταν και λίγες οι επισκέψεις του Αναστασιάδη ως υποψηφίου σε χώρες της Ευρώπης για συνομιλίες σχετικά με την κυπριακή οικονομία. Όλες οι πλευρές δήλωναν το “χρήσιμο των διαβουλεύσεων”. Και πάλι, δηλαδή, οι εταίροι έδιναν απλόχερα το ΟΚ ότι ο Αναστασιάδης είναι συνομιλητής αξιόπιστος και αξιόλογος ώστε να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Όχι σαν τον “στενόμυαλο κομμουνιστή” Χριστόφια και το “παλαιοκομματικό ΑΚΕΛ!¨ (Σημείωση: οποιαδήποτε αντιστοίχιση πολιτικών όρων ή χαρακτηρισμών στα ελληνικά δεδομένα είναι εκ των προτέρων μη ακριβής!). Να θυμηθούμε εμείς στην Ελλάδα τι αντιμετώπιση είχε ο Τσίπρας από την ηγεσία της Ε.Ε. προεκλογικά όταν παιζόταν ακόμα το παιχνίδι ων ελληνικών εκλογών και οι εκβιασμοί των Ευρωπαίων έδιναν και έπαιρναν.

Ανάμεσα στον 1ο και 2ο γύρο των εκλογών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συναντήθηκε με τον Αναστασιάδη και στήριξε τον “Δεξιά του Κυρίου” πριν ακόμα εκλεχθεί. Μάλιστα, προχώρησε παραπέρα κάνοντας προεκλογική εκστρατεία για το ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα κάλεσε τους οπαδούς ενός από τα κόμματα που τον στηρίζανε, του ΔΗΚΟ διότι η εκλογική βάση του διαφωνούσε με την ηγεσία του κομματος και δεν ψήφισε Αναστασιάδη στον 1ο γύρο, ώστε να συνδράμουν κι αυτοί στο θεάρεστο σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ έλεγαν προεκλογικά στον λαό ότι “αφού θα βγούμε που θα βγούμε, να βγούμε από τον 1ο γύρο και τα λεφτά που θα γλιτώσουμε ως κράτος από τις δεύτερες εκλογές θα τα δώσουμε στον κόσμο”. Στο μεταξύ, τυχαίως, αρχιεπίσκοπος και Αναστασιάδης το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί σε άσχετες στιγμές θετικά στο να περάσουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν το κυπριακό αέριο από την Τουρκία. Παρέδιδαν μαθήματα διεθνών σχέσεων…

 

Λίγα λεπτά μετά την εκλογή Αναστασιάδη, την ίδια την Κυριακή των εκλογών (24/2), στην ομιλία του αποκάλυψε ότι πρόκειται να κάνει η νέα κυβέρνηση τις κινήσεις για να ενταχθεί η Κύπρος στην Επιτροπή Ειρήνης του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ που ήταν από τους καθοριστικότερους παράγοντες (ανάμεσα στους εξωτερικούς) για την εισβολή και κατοχή του μισού νησιού. Κάποιοι, όχι όλοι από βιασύνη ή επιπολαιότητα, έσπευσαν να “διαβάσουν πίσω από τα γράμματα”, δήθεν, και να πουν ότι πρόκειται για “εξυπνότατη” κίνηση καθότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη δημοκρατία το ελεύθερο ελληνοκυπριακό κομμάτι. Το πρώτο δωράκι του νέου ηγέτη προς τους συμμάχους και τους εταίρους που τον βοηθήσανε να εκλεχθεί ήταν γεγονός.

 Έφτανε η στιγμήΤην προηγούμενη Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup που θα συζητιόταν το θέμα της κυπριακής οικονομίας, ο Αναστασιάδης υπογράμμιζε-δεσμευόταν-καθησύχαζε όλους ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ !!

Σήμερα Σάββατο 16/3/2013, ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία που έβγαλε το Eurogroup απαιτεί κούρεμα 6,7-9,9% των καταθέσεων! Ο Αναστασιάδης με δήλωσή του ανέφερε ότι “ήταν ο μόνος τρόπος να διασωθεί η οικονομία”. Μένει να ψηφιστεί την Κυριακή 17/3 στην κυπριακή βουλή.

Με απλά λόγια αυτό που έγινε δεν είναι απλά κωλοτούμπα. Μιλάμε για ανύπαρκτη αξιοπιστία, άτακτη υποχώρηση χωρίς όρους και το χειρότερο… ότι όλες οι πολυδιαφημισμένες φιλίες του Προέδρου και της Δεξιάς του Κυρίου, οι καλές σχέσεις, και η συνεργατικότητα, πήγανε περίπατο. Επί της ουσίας ο Αναστασιάδης αντιμετωπίστηκε ως “υπαλληλάκος” των συμφερόντων τους…

Τι σημαίνει υπαλληλάκος; Αυτός που εκπροσωπεί άλλους κατά βάση, και μπροστά σου λέει ότι “η εταιρία που εκπροσωπώ δεν έχει κάνει ποτέ κούρεμα καταθέσεων οπότε εγώ δε θα δεχθώ τέτοιο πράγμα” και την επομένη που στραβώνει η δουλειά έρχεται ξανά ο υπαλληλάκος και σου λέει: “ξέρεις, το ΔΣ της εταιρίας δε πήγε καλά. Οι μέτοχοι δε δέχθηκαν αυτό που θα ήταν καλό για εσάς τον λαό, αλλά εγώ είμαι καλός αλλά είμαι και υπάλληλος της εταιρίας δε φταίω!”.

Και τους λέω υπαλληλάκους γιατί θεωρώ ότι ούτε αυτοί ήξεραν. Και το λέω ειληκρινά, γιαυτό και βγήκε ο Αναστασιάδης να κάνει αυτή την ρητή και κατηγορηματική δήλωση την προηγούμενη Τετάρτη. Αλλά το ότι δεν ήξεραν, τους την έφεραν, και το μόνο που κάνουν είναι γαργάρες και κουβαλάνε το συμφωνητικό του βιασμού στον κυπριακό λαό, δείχνει και το πόσο υπαλληλάκια είναι!

“Εγώ ήθελα να είμαι με το μέρος σου, αλλα ξέρεις το αφεντικό δεν ήταν σε καλή μέρα! Εχασε και η ομάδα του ξέρεις και ήταν λίγο τσίτα…”

Στο σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνεται ότι το κούρεμα θα αφορά Κύπριους και ξένους καταθέτες, οπότε το -ας πούμε- μαύρο χρήμα που υπάρχει στο νησί θα πληρώσει κι αυτό κομμάτι της κυπριακής κρίσης. Αλλά μη τρελαθούμε δεν είναι μόνο μαύρο το ξένο χρήμα που υπάρχει στην Κύπρο. Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί είναι γύρω στα 5.7 δις ευρώ που θα πάει στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών και μόνο.

Η εφαρμογή θα είναι τυφλή και θα εφαρμοστεί σε όλες τις καταθέσεις. Για πανω απο 100.000 ευρώ παρακρατείται το 9,9%, για λιγότερα το ποσοστό είναι 6.7%. Αν έχεις δύο λογαριασμούς των 90.000 ευρώ είναι τόσο τυφλή η εφαρμογή που θα παρακρατείται 6.7% από κάθε λογαριασμό κι όχι 9,9% επί των 180.000.

Τραγικές καταστάσεις θα υπάρξουν αφού είναι πολλά τα σενάρια που κάποιος μπορεί να έχει χρήματα σε έναν λογαριασμό χωρίς ουσιαστικά να του ανήκουν. Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να έχει πάρει δάνειο για σπουδές του παιδιού της και να το έχει σε έναν τρεχούμενο λογαριασμό για πληρωμές ενοικίων και διδάκτρων… παρακράτηση! Κάποιος άλλος μπορεί να έχει παρει δάνειο για κατοικία π.χ. 110.000 ευρώ και πριν αρχίσει να τα ξοδεύει να χάσει πάνω απο 10.000 ευρώ που δεν είναι δικά του και θα τα αποπληρώσει στο ακέραιο, μαζί με επιπλέον τόκους. Με άλλα λόγια… τα χρέη μένουν ως έχουν και οι τράπεζες έχουν να λαμβάνουν επιτόκια επί των προ-κουρέματος ποσών, και οι δανειολήπτες “κουρεύονται” για χρήμα που δεν τους ανήκει!

Και για να κάνουμε μία σύνδεση με το ελληνικό χαράτσι, αυτό που κάνουν στην Κύπρο είναι ασύγκριτα χειρότερο και πιο οριζόντιο. Το χαράτσι στην Ελλάδα συνδέθηκε με την ακίνητη ιδιοκτησία, με το σταθερό κεφάλαιο δηλαδή το οποίο τις περισσότερες φορές απομυζά από την καθεαυτό παραγωγική διαδικασία (π.χ. ενοικίαση) είτε για ιδιοκατοίκηση, το οποίο θεωρήθηκε “υπέρτατο προνόμιο” για τις μέρες μας και φορολογήθηκε βίαια. Συνεπώς, για να πληρώσεις χαράτσι στην Ελλάδα πρέπει να κατέχεις. Ο εργαζόμενος/άνεργος με μικρές καταθέσεις δεν επηρεαζόταν. Αντίθετα, στην Κύπρο ένας που δεν έχει οικία, ούτε αυτοκίνητο, ούτε εργασία, αλλά τυχαίνει να έχει ακόμα και μικροποσό στην τράπεζα θα υποστεί κούρεμα.

Σχόλιο πάνω στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ακολουθήσει αύριο!

o · Like

Κατηγορία: Διάφορα, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...