Απεργια με φοντο ενα νεο επικοινωνιακο παιχνιδι στα μεταλλεια Χαλκιδικης!

χαλκιδικη σκουριες

Αύριο 20/2 έχουμε μια ακόμα απεργία. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με την κατάσταση ολοένα δυσχερέστερη, το γνωρίζουν άπαντες. Το βιώνουν άπαντες, είναι άλλωστε άκρως βίαιες οι μεταβολές στον κοινωνικό ιστό.

Σήμερα, μετά από 12 ολοκληρωμένα χρόνια στον 21ο αιώνα, αναζητεί κανείς ποια είναι εκείνα τα σημεία, οι συλλογικές κατακτήσεις της κοινωνίας (της δικής μας και άλλων χωρών) που ισχύουν σήμερα. Αυτά που κάποιοι μάτωσαν για να τα πετύχουν και κάποιοι άλλοι νεότεροι θεωρούσαν κληρονομία τους.

Το ποτάμι πίσω δε γυρνά… κι όμως γυρνά! Από την έκταση της απασχόλησης (από πλήρους, ωρομισθία, μετά εκ περιτροπής, περιστασιακή, μαύρη ή και καθόλου), τα ωράρια, τους μισθούς, την ασφάλιση, μέχρι… τις συλλογικές συμβάσεις, τους μηχανισμούς διαιτησίας διαφορών εργοδοσίας-εργαζομένων, τα εμπόδια για μαζικές απολύσεις, το πλαίσιο συνδικαλιστικής δράσης και προστασίας των εργαζομένων που συμμετέχουν.

Πρακτικά μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό εργασιακό χάρτη σε θεσμικό/νομικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτά που γίνονται στην πράξη στην καθημερινότητα της εργασίας από το κεφάλαιο. Για τις συνέπειες που έχουν οι νέες συνθήκες για την κοινωνία ταιριάζει μια φράση που ακούγεται τα τελευταίο χρόνο από δημοσκοπολογους: «βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά». Κατά βάση όμως βρισκόμαστε σε πλήρως χαρτογραφημένα ύδατα για τις ελίτ και τους σφουγγοκωλάριους. Άπλα τα «κοζα» άλλαξαν και ο καπετάνιος όποτε κρίνει συμφέρον του μπορεί να πετάξει στη θάλασσα τους ναύτες να δει αν πατώνουν. Για να σωθεί το παπόρι, φυσικά!

Και η τρομοκράτηση του λαού διευρύνεται σε επίπεδο έντασης και σε επίπεδο πρακτικών. Ένα τμήμα της εργαλειοθήκης τους είναι η σημερινή πραγματικότητα, αφορά δηλαδή την ιδία την ανέχεια, την ανημποριά, και την ανεργία. Άλλους τους ξεσηκώνει κι άλλους, εκ των πραγμάτων τους περισσότερους, τους καθηλώνει η πραγματικότητα. Το άλλο κομμάτι της εργαλειοθήκης έχει την ατιμώρητη βία των ένστολων μνημονοτσολιάδων, τις διώξεις, την δικαιοσύνη που παραδίδει μαθήματα καθεστηκυίας εξυπηρέτησης με το αζημίωτο (βλ. κάτι αντισυνταγματικές απεργιουλες που κατέληξαν να κερδίζουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το ασφαλιστικό ταμείο των δικαστών!).

Θα πρέπει να επαγρυπνεί ο κόσμος γιατί με λαϊκίστικες προφάσεις, λογικοφανείς και υποτίθεται κοινωνικά δίκαιες, στήνονται οι καλύτερες παγίδες. Τρανότερο παράδειγμα της εποχής είναι οι «απολύσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων». Έπηξε το μάτι μας από χρηματιζόμενους υπαλλήλους τους ΣΔΟΕ, μπάτσους και λιμενικούς σε όλο το φάσμα του εγκλήματος: βαποράκια, δολοφόνους, διακινητές σάρκας, ξυλοδάρτες, μονιμάδες του στρατού και της πυροσβεστικής ή ακόμα και δάσκαλοι να συμμετέχουν σε φασιστικά τάγματα εφόδου, γιατρούς να παραμένουν στα καθήκοντά τους ενώ έχουν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό μαύρο χρήμα από φακελάρες και ο κατάλογος είναι μακρύς! Και ποια είναι η απάντηση της πολιτείας σε όλα αυτά; Έστω δειγματικά, δείχνει το πνεύμα: μόλις πριν λίγες μέρες αθωώθηκαν οι δάρτες του Κυπρίου φοιτητή και επισήμως καταδικάστηκε η ζαρντινιέρα.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί τη βρωμιά του για να επιτεθεί. Και τι κάνει; Μιλά για «απολύσεις επιόρκων δημοσίων υπάλληλων» γνωρίζοντας ότι, με προϋπόθεση τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων και τη σωστή διαδικασία βεβαίωσης τους, η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με την απομάκρυνση, και καλά κάνει. Ο νόμος μιλάει και για «υποχρεωτική αργία μέχρι την εξακρίβωση των καταγγελιών», κι ο κοσμάκης χειροκροτάει, και καλά ξανακάνει, διότι είναι πράγματι ξεδιάντροπο να κατηγορείσαι σήμερα για υπεξαίρεση και την επομένη να πηγαίνεις στη δουλεία σου και να αμείβεσαι. Όμως έλα που πέρα από καμιά χοντροκομμένη περίπτωση έτσι για το θεαθήναι, ξέρετε το τυράκι στη φάκα, το νομικό πλαίσιο αυτό θα γίνει ένα ακόμα πρώτης τάξης όπλο στα χεριά της εξουσίας. Για το αληθές του λογού, παρατηρήστε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σπίλωση κάποιων εκπαιδευτικών, μόνιμων και ωρομίσθιων, με βάση τα γνωστά «κατηγορητήρια» της Ασφάλειας που αναγγέλλονται μετά από τύφλες συλλήψεις σε διαδηλώσεις η άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Αυτά τα templates κατηγορητηρίων που πρόσκαιρα δικαιολογούν την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα της μπατσοκρατιας, αλλά πέφτουν εύκολα στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Συμμετέχεις σε μια διαδήλωση, η σε ένα κοινωνικό δημόσιο χώρο… κάνει ντου η αστυνομία μαζεύει 10 άτομα και στήνεται ένα κατηγορητήριο της ντροπής και της πλακάς. Αν τύχαινε να εργαζόσουν κάπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα… την πάτησες: υποχρεωτική αργία!. Αν τύχαινε να διεκδικούσες κάποια θέση εργασίας στο άμεσο μέλλον… την πάτησες κι εσύ: σιγά μη προσληφθεί ο επίορκος, έχουμε αλλά παιδιά… καθωσπρέπει (μη πω με ξυρισμένο ποπό και παρεξηγηθώ)! Στον ιδιωτικό τομέα, εκεί τα πράγματα είναι πιο άπλα, αλλά το πλαίσιο που ισχύει στον δημόσιο χώρο είναι το πάνω φράγμα δημοκρατικότητας και δικαιοσύνης που θα μπορούσε να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα! Όποτε δε μπορείς να αναμένεις και πολλά.

~~~~~

Το Σκάνδαλο των Μεταλλείων Χαλκιδικής

Επιλέγουμε σήμερα να αναφερθούμε και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής που είναι ένα σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης-επιχειρηματιών και λαού το τελευταίο διάστημα, κι ας μη «βλέπουν» τα ΜΜΕ τη βλάβη που έχει προκαλέσει στο δημόσιο συμφέρον οι χειρισμοί/ξεπούλημα των τελευταίων κυβερνήσεων. Επιπλέον σημασία αποκτά το θέμα διότι φαίνεται να επιλέγεται από τα επιτελεία, ως συνεχεία του Ξένιου Δία, της Άλωσης των Καταλήψεων, της Υπόθεσης Mall, η αυτής των αναρχικών πιτσιρικάδων που ήθελαν να κάνουν το δικό τους «Νοέμβρη των 17άρηδων». Επιλέγεται το θέμα των μεταλλείων και των αντιδράσεων των πολιτών από την κυβέρνηση θεωρώντας το ως ένα -ακόμα- θέμα που μπορεί να ευδοκιμήσει η προπαγάνδα της άρχουσας τάξης περί “εχθρών της σωτηρίας και προόδου της πατρίδας” και να πλήξει το αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Φυσικά θέλει να φορτώσει παράλληλα κι άλλες «αμαρτίες» στους πολιτικούς εχθρούς της, εντός και εκτός κεντρικής πολίτικης σκηνής.

Για ποια επένδυση μιλάμε; (απο το Ποντικι)

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής έκανε μια λιτή δήλωση συνδέοντας το μεταλλείο με την ευημερία της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας».

Και αυτή η δήλωση είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναδούμε το θέμα της επένδυσης στο μεταλλείο της Χαλκιδικής. Να δούμε για τι είδους επένδυση μιλάμε και εάν αυτού του είδους οι επενδύσεις θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στη χώρα.

Για παράδειγμα:

  • Η χώρα θέλει επενδύσεις όπου το δημόσιο πουλάει ένα μεταλλείο προς 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αξία του είναι άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ;
  • Η χώρα θέλει επενδύσεις όπου το δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από τις εξορύξεις χαλκού και χρυσού;

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:

1] Το ελληνικό δημόσιο «αγόρασε» τα μεταλλεία από την καναδική εταιρεία TVX στις 12 Δεκεμβρίου του 2003 έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ και μετά από λίγες ώρες τα «πούλησε», χωρίς να διεξαχθεί διαγωνισμός, στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στην ίδια τιμή! Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ παραχωρήθηκαν στην εταιρεία:

  • 2.500 στρέμματα γης
  • 40.000 τ.μ βιομηχανικών κτιρίων και γραφείων
  • 34 οριστικές παραχωρήσεις μεταλλείων έκτασης 317.000 στρεμμάτων (το 1/8 όλου του νομού Χαλκιδικής)
  • 11.000 τμ αστικά οικόπεδα
  • 310 κατοικίες στο Στρατώνι
  • όλος ο εξοπλισμός εξορύξεων
  • στοκ 270.000 τόνων συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη (με περίπου 250.000 ουγγιές χρυσού).

2] Ένα χρόνο μετά την αγορά των μεταλλείων προς 11 εκατομμύρια ευρώ, η Ελληνικός Χρυσός εξαγοράστηκε σε ποσοστό 65% από την European Goldfields LTD  έναντι 125,3 εκατ. δολαρίων (κυρίως σε μετοχές) και τον Ιούνιο του 2007 εξαγοράστηκε άλλο ένα 30% έναντι 178 εκατ. δολαρίων (με ανταλλαγή περίπου του 20% των μετοχών της European Goldfields).

3] Τον Φεβρουάριο του 2012, η  European Goldfields απορροφήθηκε από την Eldorado Gold με την αξία της να έχει εκτιμηθεί στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

4]  Το κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στις Σκουριές, είναι αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5]  Η Κομισιόν, τον Φεβρουάριο του 2011 έκρινε παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά την κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης του δημοσίου σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής φόρων. Η χώρα για αυτό το λόγο θα λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

6] Το ελληνικό δημόσιο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα δικαιώματα εξόρυξης.

7] Από την αποκατάσταση του τέλματος Ολυμπιάδας το γκρουπ Εldorado Gold/AKTΩΡ θα έχει αφορολόγητο κέρδος 145 εκατομμύρια ευρώ αφού από τους 339.810 τόνους συμπυκνώματος  θα ανακτηθούν τελικά 226.000 ουγγιές χρυσού και 1.427.000 ουγγιές αργύρου. Και θα είναι αφορολόγητο γιατί σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  «Το προϊόν της συμπύκνωσης θα πωλείται σε μεταλλουργία του εξωτερικού».

8] Σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ της εταιρείας, στην πλήρη ανάπτυξη του Επενδυτικού Σχεδίου, σε βάθος δεκαετίας οι εργαζόμενοι θα είναι συνολικά 1.300

Και μια ερώτηση για κλείσιμο:

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει καταγγείλει ότι έγιναν 500 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος κατάρτισης ανέργων και συγκεκριμένα :
«Για τους 500 περίπου που “προσλήφθηκαν” με αυτόν τον τρόπο από την εταιρεία τον τελευταίο καιρό, η εταιρεία εισέπραξε από το ΕΣΠΑ 500Χ4.240= 2.120.000 ευρώ!
Το ΕΣΠΑ πλήρωσε στους “προσληφθέντες” από την εταιρεία το ποσό των
500Χ2.000= 1.000.000 ευρώ Και από το ταμείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν βγήκε ούτε ένα ευρώ»

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτικές Αναλύσεις
Tags: , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...