Ο έχων “γαλόνια δημοσιογραφίας” δύναται να κρίνει. Δε δύναται;

Μετά τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, που χρήζει άμεση διερεύνηση κι όχι να περιφέρεται 2 χρόνια τώρα από χέρι σε χέρι και να γίνεται αντικείμενο εκβιασμών ή κοπτοραπτικής, είχαμε τρία ακόμα σοβαρά κρούσματα καταστολής δημοσιογράφων ή προσπάθειες χειραγώγησης της πληροφόρησης των πολιτών.

1) Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ-3 με αναλυτική ανακοίνωσή τους καυτηριάζουν τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται δημοσιογραφικά το ρεπορτάζ για τα Μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική [εδώ][και εδώ].

2) Έκοψαν την εκπομπή του Αρβανίτη και της Κατσίμη από την ΝΕΤ επειδή τόλμησαν να αναφέρουν ότι ο Δένδιας, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, είναι έκθετος στην κοινή γνώμη για το θέμα των “βασανιστηρίων στη Γαδα” [εδώ]. Διότι σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή προδικάζοντας τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών ερευνών, τα πορίσματα της έρευνας των αρμοδίων ήταν αποκαλυπτικά για τον βρώμικο αντιδημοκρατικό ρόλο που έχουν αναλάβει κάποια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Είχε φτάσει να λέει ότι θα μηνύσει τον Guardian για το ψευδές -κατά τον ίδιο- ρεπορτάζ του για το θέμα.

Ακολουθεί το βίντεο με το “προσβλητικό” για τον Δενδια απόσπασμα:

3) Επίσης σύμφωνα με αυτή την πηγή [εδώ] στην ΕΡΤ-3 αντικαταστάθηκε δημοσιογράφος από το ρεπορτάζ του εορταστικού τριημέρου της Θεσσαλονίκης, όταν τόλμησε να μεταδώσει πληροφορίες για αποδοκιμασίες πολιτών κατά του Σαμαρά και Παπούλια.

Κοινό σημείο των δύο πρώτων περιστατικών είναι ότι έχουν ξεφτιλίσει την Ελλάδα διεθνώς, αν κρίνει κανείς από αυτά που γράφονται στον ξένο τύπο.

Το δε κοινό σημείο των δύο τελευταίων περιστατικών (δηλ. του 2 και 3) είναι ότι από πίσω βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο που ενεργεί ως εντολοδόχος των συμφερόντων της κυβέρνησης. Ο Αιμίλιος Λιάτσος ο οποίος έχει πάρει ζεστά το ρόλο του να βάλει σε “τάξη” τα κρατικά κανάλια.

Αλλά έτσι είναι, αν έχεις “γαλόνια δημοσιογραφίας” και ιδιαίτερα ερευνητικής-διεισδυτικής που ξεγυμνώνει κρίσιμα ζητήματα… τότε αποκτάς και το δικαίωμα να κρίνεις τη δουλειά των άλλων, αλλά κυρίως να αποκτάς θεσμικό ρόλο για να καθορίζεις τα μέτρα και τα σταθμά για το τι “πρέπει” και τι “δεν πρέπει”.

Κατηγορία: Διάφορα, Ενημέρωση, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , .


Σχόλια...

  1. Ο/Η ody είπε και λάλησε:

Σχολιάστε...