Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και τη Δωδώνη…

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Τίτλοι τέλους για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»: κατέληξε σε ελληνο-ρωσικά χέρια αντί του ευτελούς τιμήματος των περίπου 21 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας και του κοινοπρακτικού σχήματος «S.I.» με σύνθεση 90% την Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρία με έδρα το Λονδίνο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ, ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου.

Με προτροπή Πανταλάκη

Εμμέσως πλην σαφώς, η επιλογή της συγκεκριμένης κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν και ρώσικα κεφάλαια, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του οικονομικού τύπου, είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό: αφενός, από τον διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας, Θ. Πανταλάκη, ο οποίος την ημέρα που ξεπουλιόταν (Παρασκευή 27 Ιουλίου) αντί πινακίου φακής (σχεδόν 100 εκ. ευρώ) στην Τράπεζα Πειραιώς του Μιχ. Σάλλα η Αγροτική Τράπεζα είχε αναφέρει πως η Simos Foods έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, αφετέρου από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα μερίδας του οικονομικού τύπου.

Μας πήραν και το βόδι!

Προκαλεί ωστόσο, εντύπωση το εξής: μία εταιρεία (Simos Foods) η οποία, όπως καταγγέλλεται, χρωστά περίπου 10 εκατ. ευρώ στη «ΔΩΔΩΝΗ» από τη διανομή των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ στην αγορά της Αττικής, αγοράζει τη γαλακτοβιομηχανία αντί περίπου 21 εκατ. ευρώ (δεν ξεκαθαρίστηκε, από τις ανακοινώσεις του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, εάν θα δοθούν μετρητοίς τα χρήματα αυτά ή σε δόσεις).

Την ίδια ώρα, η “ΔΩΔΩΝΗ” εν μέσω βαθιάς ύφεσης της οικονομίας το 2011 παρουσιάζει κέρδη (τα οποία μάλιστα δεν διανέμονται με δικαιοσύνη στους κτηνοτρόφους), ενώ έχει κύκλο εργασιών περίπου 100 εκατ. ευρώ!

Ουσιαστικά, το όλο deal δεν στέκεται καν στα περίφημα νεοφιλελεύθερα οικονομικά τα οποία κοιτούν το κέρδος και θα μπορούσαν- από τη στιγμή που σκοπός είναι (δήθεν) να διασωθεί η εθνική οικονομία- να βγάλουν ακόμη περισσότερα.

Προφανώς, εκείνο που υπερτερεί (και είναι κοινό μυστικό) δεν είναι να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, αλλά να κερδίσουν κάποιοι από την υπεραξία την οποία παράγει η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία που διαθέτει και ένα προϊόν με ειδικό ανταγωνιστικό βάρος, όπως η φέτα. Κι εκείνο που φοβούνται όλοι στην Ήπειρο είναι πως θα επαναληφθεί το έργο της αγοράς του ΟΤΕ από τη MIG: το κοινοπρακτικό σχήμα αφού ισοσκελίσει τα χρέη προς τη γαλακτοβιομηχανία, στη συνέχεια θα μεταπωλήσει, ως καλός μεσάζοντας, σε καλή τιμή τη γαλακτοβιομηχανία σε κάποια πολυεθνική.

Τα σημεία της συμφωνίας

Όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα και με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με τη συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται:

 •  Η ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα.
 • Η αξιοποίηση του προσωπικού.
 • Οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων.
 • Η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος.
 • Η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρίας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της, με σεβασμό στο περιβάλλον και η υποστήριξη της Τοπικής Κοινωνίας.

Σύμβουλοι της Αγροτικής Τράπεζας υπό Ειδική Εκκαθάριση είναι η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Δικηγορική Εταιρία Σαραντίτη.

Το πλαίσιο της συμφωνίας αποτελεί ουσιαστικά στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας με σκοπό να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Και τούτο επειδή μπορεί η έδρα να μείνει στα Γιάννενα (δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, πρακτικά), ωστόσο, ο μόχθος των παραγωγών θα συνεχίσει να ληστεύεται: πρώτα τον άρπαζε η Αγροτική Τράπεζα, τώρα κάποια πολυεθνική η οποία θα κερδοσκοπεί με όπλο την ηπειρώτικη φέτα.

Υπάρχει προοπτική;

Για πολλούς τώρα είναι αργά. Ίσως είναι αλήθεια.

Και σε αυτό συντελούν ορισμένοι παράγοντες:

 • Η πολιτική απόφαση του μνημονιακού μπλοκ να αρπάξει τη σοδειά, να βάλει χέρι, οριστικά, στην τοπική παραγωγή. Λέμε οριστικά επειδή αυτό που ονοματίζεται ως «ελληνική παραγωγή» δεν είναι παρά, σε συντριπτικό ποσοστό, σε όλα τα στάδια, από τη διατροφή των ζώων ως την παραγωγή του γάλακτος, παράγωγο των πολυεθνικών. Δεν ήταν ιδανική η κατάσταση στη «ΔΩΔΩΝΗ»: για παράδειγμα, δεν υπήρξε ποτέ η εγγύηση πως οι ζωοτροφές είναι απαλλαγμένες από μεταλλαγμένα ή πως τα ζώα δεν ενισχύονται με ορμόνες. Έλειπε δηλαδή η οικολογική διάσταση της παραγωγικής διαδικασίας.
 • Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (κατέχουν το 33,3%) της γαλακτοβιομηχανίας, διεκπεραιωτές των κεντρικών σχεδιασμών στην αγροτική οικονομία (φυτοφάρμακα, κομματισμός, ζωοτροφές, κλπ.) οι οποίες επιχείρησαν να αγοράσουν το μερίδιο της Αγροτικής Τράπεζας σε συμμαχία με μία μερίδα του τοπικού κεφαλαίου, την εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Βίκος ΑΕ», αδυνατούν να διαχειριστούν με δίκαιο και συνεργατικό πνεύμα τη «ΔΩΔΩΝΗ».
 • Κομμάτια της τοπικής αριστεράς (πχ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που ακόμη και σήμερα υπερασπίζονται σθεναρά το αποτυχημένο κρατικο-συνεταιριστικό μοντέλο αρνούμενα να υποστηρίξουν μία προοπτική αυτοδιαχείρισης, για μία «ΔΩΔΩΝΗ χωρίς αφεντικά». Η «ΔΩΔΩΝΗ» θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, στη Θεσσαλονίκη, όπου διατυπώνεται μία θετική κοινωνική πρόταση εξόδου από τον καπιταλισμό.
 • Οι ανισότητες μεταξύ των παραγωγών (περίπου 7.000 στην Ήπειρο , μικροί και μεγάλοι, δίνουν γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ). Λ.χ. είναι πολλές οι κατηγορίες που διατυπώνονται πως υπάρχουν μεγάλοι παραγωγοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και μετανάστες, κατά συνέπεια δεν αποτελούν αυτό που θα ονομάζαμε φτωχούς παραγωγούς. Ο αντίλογος βέβαια αναφέρει – και είναι εν πολλοίς αληθές – πως η συγκεκριμένη κατηγορία των μεγαλοκτηνοτρόφων είναι απολύτως εξαρτημένη από τα δάνεια των τραπεζών, ενώ λυγίζει από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών.

Κατάληψη και ψίθυροι αυτοδιαχείρισης

Από την πλευρά τους παραγωγοί από την Παρασκευή το απόγευμα προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, στην Ελεούσα, χωρίς να εμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία. Σκοπός τους είναι η αυτοδιαχείριση. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να έχουν την στήριξη των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους κοιτούν παρόλα αυτά την επόμενη ημέρα.

Απολύτως απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, είναι η στήριξη των καταναλωτών. Όχι απαραίτητα για να μην χαθεί η χτισμένη με το μόχθο των παραγωγών της Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά για (να φτιαχτεί) μία νέα ΔΩΔΩΝΗ.

Χωρίς αφεντικά.Με οικολογικό περιεχόμενο και συνεργατική δομή.

Αναδημοσίευση από babylonia.gr

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εργασιακά Ζητήματα
Tags: , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η V. είπε και λάλησε:

  Η Strategic Initiatives κέρδισε την πρώτη μάχη από τις ενώσεις και τους κτηνοτρόφους, καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι δεύτεροι, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, χθες το μεσημέρι. Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε...