Που πάνε τα λεφτά κ. Πρύτανη?

Σήμερα μετά απο μαζική παράσταση φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τα συγγράματα και την εξεταστική ο πρύτανης αποφάσισε να διακόψει την συζήτηση, κατηγορώντας τους παρευρισκόμενους φοιτητές φασίστες (φαντάζομαι εξαιρεί τα παιδάκια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, θα μιλησουμε και γι’ αυτους σε λίγο). Μια φοιτήτρια προσπάθησε να πάρει τα πρακτικά και κατα την προσπάθεια αυτή κόπηκαν στο χέρι η φοιτήτρια και ο πρύτανης. Αιμοραγώντας ο πρύτανης μπήκε γρήγορα στην εντατική και αφού (ευτυχώς) γλίτωσε το χειρουργείο κατάφερε συγκεντρώνοντας όλη τη ψυχική του δύναμη που του απέμεινε μετά από όλα αυτά,  να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου. Εκεί το κοινό τον υποδέχτηκε με τιμές ήρωα που υπερασπίτηκε με αυταπάρνηση τα συμφέροντα του πανεπιστημίου (βλέπε υποδοχή ερντογάν).

καημενούληηη

καημενούληηη

Μη χάνοντας την ευκαιρία μίλησε στα ΜΜΕ για την δολοφονική επίθεση εναντίον του.

Μας τα είπε όλα, για ακόμα μια φορά όμως σώπησε για τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Ζητήματα που θίγουν τον ίδιο προσωπικά ως εκφραστή αυτής της πολιτικής και κομματικό φερέφωνο, αλλά φυσικά και την κυβέρνηση. Που είναι τα βιβλία μας? Τι θα γίνει με τις εξεταστικές μας? Γιατί τα βιβλία μας παρέχονται απο ιδιωτικά βιβλίοπωλεία και όχι από το πανεπιστήμιο? Τελικά σε τι βοήθησε ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια? Εξάλειψε την διαφθορά? Διέλυσε τα συμφέροντα?

Αν ειναι ποτέ δυνατόν να πιστεύουμε οτι οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, υπονομεύοντας την παιδεία μας χρόνια τώρα, που ληστεύουν το δημόσιο χρήμα να δώσουν την λύση. Είναι τουλάχιστον αφελές. Και για να μην μιλάμε στον αέρα ας δούμε ένα παράδειγμα…

Οι φοιτητικοί σύλλογοι δικαιούνται ετησίως ενα μικρό ποσό, 1600 ευρώ, για να καλύψουν ορισμένα έξοδα.  Οι νταβατζήδες (σορρυ για την έκφραση, ο κωστάκης την χρησιμοποίησε πρώτος) των συλλόγων λοιπόν, βρίσκουν μια ακόμα ευκαιρία για αλισβερίσια και συναλλαγές, χρήματα που αν στην καλύτερη δεν πάνε στις τσέπες 2 -3 ατόμων θα καταλήξουν στον κομματικό τους μηχανισμό. Για σφηνάκια, κεράσματα και άλλα τέτοια χρήσιμα σχετικά με την παιδεία μας.

Ένας ακόμα από τους λόγους που ακυρώθηκε η σημερινή σύγκλητος με ευθύνη του πρύτανη ήταν γιατι οι παρευρισκόμενοι φοιτητές ζητούσαν την παρουσίαση των δημοσίων εγγράφων του πανεπιστημίου που καταγράφουν το ποιός και με πιο τρόπο παρέλαβε αυτά τα χρήματα στο όνομα των φοιτητικών συλλόγων.

Τελικώς μετά απο πιέσεις, έγγραφα δόθηκαν για τον σύλλογο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών όπου χωρίς έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα διοχετεύτηκαν σε μέλη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Τα χρήματα, εν γνώση του πρύτανη, παραλαμβάνονται απο μεταπτυχιακό φοιτητή εκτός του συλλόγου.

Ο πρύτανης κάνει τα λόγια του πράξη όταν λέει:

Τα χρήματα από τα έσοδα του Παν/μίου από τους φοιτητές, όπως ενοίκια εστιών, ενοίκια καταστημάτων στην παν/πολη κ.α, θα επανεπενδύονται στους φοιτητές.

Θυμίζουμε σχετικό ποστ απο την Γαλαρία “εκπαιδευτικές ατάκες“. Το ηθικό δίδαγμα παραμένει επίκαιρο…

Μαρκαδόροι αξίας 100 ευρώ...

Μαρκαδόροι αξίας 120 ευρώ...

Παίρνουμε το κομπιουτεράκι, 13 σύλλογοι (το ΠΤΕΤ δεν εχει ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) επι 1600 = 20800 / ετησίως. Πολλαπλασιάστε επι σειρά ετών… Να σημειώσω εδώ πως ο τακτικός προυπολογισμός του τμήματος μου (πληροφορικη) είναι 60.000 ευρώ και αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση της ανάγκες του τμήματος. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης δεν υπάρχουν εργαστήρια, καινούριοι υπολογιστές, δωρεάν φωτοτυπίες για όλους τους φοιτητές με όριο τις 50 / μήνα. Εξαιτίας του κυβερνητικού  σχεδιασμού υποδεχόμαστε 160 φοιτητές όταν το τμήμα σχεδιάστηκε για 80. Και μιλάμε για ένα τμήμα καλής ποιότητας έχοντας κτηριακή υποδομή αξιοπρεπή. Τι να πούμε για Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Η παιδεία μας υποβαθμίζεται με βάση ενα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο πρόγραμμα. Εμείς θα πάμε σαν καλά παιδάκια στις εξεταστικές μας?

Πηγές:

Athens Indymedia #1

Athens Indymedia #2

Barricadas EΑΑΚ στα Γιάννενα #1

Barricadas EΑΑΚ στα Γιάννενα #2

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η treti είπε και λάλησε:

  Ανακοίνωση – Καταγγελία

  Στις 29/1 πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εντός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν οι Λίστες Συγγραμάτων και το θέμα της διασφάλισης της Εξεταστικής. Στο χώρο της Συγκλήτου παρεβρέθησαν μαζικά φοιτητές και φοιτήτριες. Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα παραπάνω συνάντησαν τη αδιαλλαξία των Πρυτανικών Αρχών, που σε πλήρη σύμπνοια με την κυβερνητική πολιτική και επιδειδόμενοι σε θεατρινισμούς, αδυνατώντας να απαντήσουν ουσιαστικά στα αιτήματα των φοιτητών διέλυσαν την διαδικασία . Είναι χαρακηριστικές οι γραφικότητες του ίδιου του πρύτανη ο οποίος αδυνατώντας να απαντήσει στα ερωτήμτα των φοιτητών, επεδίωξε να απεμπλακεί απο την δύσκολη για αυτόν κατάσταση προκαλώντας ακόμη και την σωματική αντιπαράθεση με φοιτητές. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματρισμός μιας φοιτήτριας καθώς και ο «τραυματισμός» του ίδιου του υποκινητή αυτής της κατάστασης , του πρύτανη του ΠΙ.

  Ένας από τους βασικούς λόγους ματαίωσης της συγκλήτου από την ίδια την Πρυτανική Αρχή , ήταν το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές/τριες απαιτούσαν εξηγήσεις για το καθεστώς επιχορήγησης των φοιτητικών συλλόγων . Συγκεκριμένα κάθε χρόνο όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του πανεπιστημίου δικαιούνται το ποσό των 1600 € για κάλυψη συγκεκριμένων λειτουργικών αναγκών – αυτά τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια των φοιτητικών συλλόγων. Κεντρικό αίτημα των φοιτητών ήταν η παρουσίαση των δημοσίων εγγράφων του πανεπιστημίου που καταγράφουν το ποιός και με πιο τρόπο παρέλαβαν αυτά τα χρήματα στο όνομα των φοιτητικών συλλόγων. Η προσπάθεια συγκάληψης και τεχνιτής επιβράδυνσης εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών έγινε ολοφάνερη όλες αυτές τις μέρες, όπου φοιτητές ζητούσαν πιεστικά τις αιτήσεις και τα τιμολόγια, όπως και δικαιούνται.

  Μετά από τις σημερινές πιέσεις, ο Αντιπρύτανης αναγκάστηκε να μας φωτοτυπήσει τα «νόμιμα» και «δημόσια» έγγραφα, τα οποία αντιστοιχούν στο Σύλλογο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Χωρίς εκπλήξεις διαπιστώσαμε πως τα χρηματικά ποσά παρέχονται από την Πρυτανεία σε εκπροσώπους των παρατάξεων της κυβερνητικής ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της «αντιπολιτευόμενης» ΠΑΣΠ. Επί πλέον τα χρήματα παραλάμβανονται με γνώση του ίδιου του Πρύτανη από μεταπτυχιακό φοιτητή που δεν ανήκει βέβαια στο Σύλλογο Μ.Ε.Υ και έχει διατελέσει πρόεδρος της τοπικής ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τους υπόλοιπους 13 φοιτητικούς συλλόγους, όπου έχουν γίνει αντίστοιχες αιτήσεις και … παραλαβές.

  Τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα δέχεται την επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τη μη παροχή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων – άμεση συνέπεια της εφαρμογής του νέου Νόμου – Πλαίσιο, η κυβερνητική ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ επιλέγουν να σπαταλούν δημόσιο χρήμα. Οι ενέργεις αυτές είναι το λιγότερο προκλητικές, όταν η εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται και οι φοιτητές/τριες δεν έχουν καν βιβλία.

  Από τα παραπάνω προκύπτουν συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων και των Πρυτανικών Αρχών. Οι σχέσεις τους φαίνεται πως δεν είναι μόνο πολιτικές στο επίπεδο της αλληλουποστήριξης, καθώς αυτές είναι που τις εκλέγουν, αλλά και υλικές.

  Καταγγέλουμε τα παραπάνω και απαιτούμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Πανεπιστημίου, να δωθούν στη δημοσιότητα οι αιτήσεις και τα τιμολόγια που τυπώθηκαν στο όνομα των υπόλοιπων 13 Συλλόγων, να επιστραφούν τα χρήματα με σκοπό να «αγοραστούν» συγγράμματα για τους φοιτητές.

  Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (σχήματα Ιωαννίνων) – Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Τι προκλητικές (για τις ενέργειες που αναφέρετε παραπάνω) ???

  ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ !!

  ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ…

  ΚΟΜΠΙΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ…

  ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ…

  ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΛΕΓΕΤΑΙ…

  ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΛΕΓΕΤΑΙ…

  αλλος ένας πόρος για τις αφίσες τους και τη διαπλοκή τους

 3. Pingback: Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - 29/1/2009 « Στη Γαλαρια

 4. Pingback: Ανακοίνωση Πρυτανείας και η Απάντηση στην ανακοίνωση για τα φοιτητικα κονδύλια « Στη Γαλαρια

Σχολιάστε...