Μηδενική και η χρηματοδότηση;

Απόψεις – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/01/2009

ΑΝΟΙΧΤΟ εθνικό διάλογο για την Παιδεία, χωρίς προαπαιτούμενα και δογματισμούς, ανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος υπογραμμίζοντας: «Είμαστε ανοιχτοί, tabula rasa». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε και προτάσεις που προστατεύουν το άσυλο».

ΣΤΟΝ ΑΓΡΑΦΟ πίνακα (tabula rasa) που προσφέρει ο κ. υπουργός, έχει κατ’ επανάληψη γράψει η εκπαιδευτική κοινότητα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος, που θα καταλήξει σε αποτέλεσμα, ώστε να βγει από το τέλμα η Παιδεία.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ούτε και στον διάλογο από μηδενική βάση να αγνοούνται οι προϋποθέσεις, τα βασικά θεμέλια στα οποία θα στηριχθούν οι προτάσεις κομμάτων και φορέων. Μεταρρυθμιστικό οικοδόμημα στον αέρα δεν χτίζεται, όπως αποδείχθηκε από τις έως τώρα αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ οι βασικές προϋποθέσεις που επίμονα έχει διατυπώσει ο εκπαιδευτικός κόσμος σε πέντε κύρια σημεία: α) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση. (Και στον προϋπολογισμό του 2009 έχουμε μείωση.) β) Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. γ) Αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών (βιβλία, αναλυτικά προγράμματα κ.τ.λ.). δ) Οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών. ε) Αναβάθμιση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, και παραμένει κύριο πρόβλημα της εκπαίδευσης η χρηματοδότησή της από τον κρατικό προυπολογισμό. Είχε υποσχεθεί πριν από πέντε χρόνια με το προεκλογικό της πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%. Εμεινε αυτό το ποσοστό άπιαστο όνειρο, αφού οι νεοδημοκρατικές κυβερνήσεις πέτυχαν μείωση, ενώ αυξήθηκαν οι ανάγκες. Οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και διδασκομένων δεν απέσπασαν ούτε καν μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις.

ΑΜΕΣΗ συνέπεια της υποχρηματοδότησης ήταν η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η επιβάρυνση των οικογενειών με αυξημένες δαπάνες για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, διδασκαλία ξένων γλωσσών κ.τ.λ. Δεν επιβαρύνεται μόνο ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αλλά και με πρόσθετο εξοντωτικό κόπο ο μαθητής και ο σπουδαστής, που τρέχουν από τα σχολεία στα φροντιστήρια χωρίς να πάρουν ανάσα.

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ βάση θέλει η κυβέρνηση τον διάλογο για την Παιδεία. Αυτός, όμως, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει και με μηδενική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εκτός και αν ο διάλογος είναι ένα επικοινωνιακό – προπαγανδιστικό τέχνασμα για να σταματήσει η αναταραχή στην εκπαίδευση.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Πολιτική
Tags: , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...